Beşşar’ın son umudu ABD ve Rusya ittifakı

Suriye diktatörü Beşşar Esad, geçtiğimiz temmuz ayında güçlerinin zayıfladığını itiraf ederek, Rusya’dan açıkça yardım talebinde bulundu. Rusya’nın boğazlardan geçen...

Suriye diktatörü Beşşar Esad, geçtiğimiz temmuz ayında güçlerinin zayıfladığını itiraf ederek, Rusya’dan açıkça yardım talebinde bulundu.

Rusya’nın boğazlardan geçen savaş gemileri ve IŞİD ile mücadele koalisyonuna katılabileceğini beyan etmesi, Suriye’de daha aktif bir planla ortaya çıkacağının sinyalleridir.

İran için Suriye, ulusal çıkarları açısından ne kadar önemliyse Rusya için de o derece önemlidir.

Suriye, Rusya’nın Ortadoğu ve Akdeniz’deki çıkarları açısından bir önem arz ediyor.

Rusya’nın Akdeniz’deki tek üssü olan Tartus’u kaybetmesi demek en önemli enerji güzergahını da kaybetmesi demektir.

Suriye muhalefetinin, çok zayıf imkanlar ile İran ve Hizbullah gibi askeri, maddi ve teknik anlamda büyük bir devlet organizasyonuna karşı bertaraf edilememiş olması sonucunda, rejimin ülkenin yüzde 60’ında kontrolu kaybetmesi ve son günlerde Esad’ın kırmızı çizgileri arasında bulunan Lazkiye’nin düşme tehlikesi Rusya’nın aktif bir şekilde müdahale etmesine yol açtı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 145 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 220 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 63 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 398 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar