Demokrasi veya otokrasi değil: Timokrasi!

Bozkurt Güvenç’in gelecek sayı Herkese Bilim Teknoloji dergisinde “Köşegen”inde yayımlanacak mükemmel yazısını buraya alıyorum. Pazar günü Frankfurt’ta TMMB - Türk Mühendis ve Mimarlar...

Bozkurt Güvenç’in gelecek sayı Herkese Bilim Teknoloji dergisinde “Köşegen”inde yayımlanacak mükemmel yazısını buraya alıyorum. Pazar günü Frankfurt’ta TMMB - Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin toplantısında konuşmaya gidiyorum. Konu tabii ki bilim ve teknoloji ve politikaları... (Saalbau Gallus’da) 
“Referandum sonuçlarını öngörenler otokrasiye karşı demokrasi diyor. Yandaşlara göre otokrasi, çağdışı demokrasinin kaçınılmaz sonucudur.Bağdaşmaz görünen bu inançlara bir çözüm ararken Atina tarihinde yaşanan felsefi bir demokrasi tartışmasını hatırladım. Laikos (kadın, yaşlı ve yoksul) çoğunluğun seçimlere katılmasını savunan gerçekçi Aristoteles’e karşı çıkan ülkücü Platon, Devlet diyaloglarında, erken demokrasinin otokrasiye(zorbalığa) dönüşmesini açıklamıştı. 
Din, Devlet ve Demokrasi (2015) kitabımın kaynakları arasında Sokrates’in Savunması vardı ama Devlet yoktu. Bu yazımda günah çıkarıyorum. 
Sokrates’den alıntılar yaparız ama Devlet’i ikinci dillerden Türkçeye çeviren Eyüboğlu ile Cimcoz’un büyük emek ürünü Önsöz’ünde (1962) yakındığı gibi, Devlet’i okumadan, okumuş gibi yapıyoruz. Bu kez utancımdan Devlet’in hem ‘Önsöz’ünü hem de 7, 8 ve 9. kitaplarını okudum. Özgün bir ‘Timokrasi’ kavramıyla karşılaştım. Bir kara mizah veya küçümseme değil, AristokratikDevlet’ten Oligarşik Devlet’e geçiş dönemi.

Aristokrasi’den Oligarşi’ye geçiş sürecinde Timokrasi... 
Platon, Aristrokrasi, Oligarşi, Demokrasi ve Otokrasi (Tek adam veya zorbalık) devletlerini incelerken, Aristokrasi ile Oligarşi arasında, Elence’de ‘şan, şeref, itibar, gösteriş, para ve güç’ düşkünlüğü anlamına gelen Timokrasi’ye yer veriyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Milleti birleştirmek ve AKP’nin düşüş dinamikleri 16 Nisan 2024 | 48 Okunma CHP’de yükselişin dinamikleri 2 - Zafer konuşmasının şifrelerinde yeni politikanın izleri 15 Nisan 2024 | 173 Okunma CHP’de yükselişin dinamikleri 14 Nisan 2024 | 151 Okunma Bayram bayram yine mi siyaset 11 Nisan 2024 | 70 Okunma Büyük yalan: AKP diyor ki oyum 35.5! Hayır 28! 09 Nisan 2024 | 550 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar