Esad’ın düşmeyeceğini anlayamamak nasıl bir iştir?

Cumhurbaşkanı’nın, Rusya’nın Suriye’de ne işi var sözü, uluslararası politik sahnede hiçbir değere sahip değil. Ama RTE/Davutoğlu ikilisinin Suriye politikasına daha başından bu...

Cumhurbaşkanı’nın, Rusya’nın Suriye’de ne işi var sözü, uluslararası politik sahnede hiçbir değere sahip değil. Ama RTE/Davutoğlu ikilisinin Suriye politikasına daha başından bu yanlış yaklaşımı, çıkmazlarının, iflaslarının ve Türkiye’ye ağır faturasının nedenidir. 
Rusya’nın Suriye’de ne işi var, sorusunun yanıtını herkes biliyor, Ankara bilmiyor. 
Rusya daha başından Esad’ın yanında, onun müttefiki. Ayrıca İran da öyle... Çin’i bile katabilirsiniz. 
ABD ve Fransa vb gibi müttefikleri, Libya adında bir devleti bombardımanla ortadan kaldırdıktan sonra, “Arap Baharı”ndan etkilenen bazı unsurlar da Suriye’de hareketlenmişti; Batı’nın fıştıklaması de bir iç isyan başlamıştı.

Suriye’yi kolay lokma sandılar 
Batı sandı ki Libya’daki gibi kolay olur. İsyanı silah desteği ile ateşlediler. Müdahalenin koşullarını oluşturmaya giriştiler. Ankara Libya’da geç kaldık, bari Suriye’de Batı ile müdahale edelim, parsa toplarız, dar bakışlı politikaya daldı. 
Ama ABD ve Batı, Suriye’deki Rusya’yı gördü, geri çekildi ve CIA ajanlarını devreye sokarak, iç savaşı körükledi. Türkiye de onların safında. Bugün 200 bin üzerinde iç savaş ölüsünden bahsediliyorsa, bunun yarısı Batı ve müttefiklerinin suçudur. Ankara dahil. IŞİD’in yaygınlaşması da. 
Irak’ı ve Suriye’yi parçalayarak ve iç savaşa sürükleyerek İŞID’i yaratan Batı, bu kez canavarıyla savaşmaya girişti, ama Kürtleri cepheye sürerek. Böylece, PKK’yi de Batı’da resmileştirmenin kapısını açtı. Hem de yüzyıllık Kürt politikasını, bu yeni ortamda geliştirmenin olanağını kullanmaya başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
RTE emeklilerin oyunu, ciğerini mi biliyor da zırnık koklatmıyor 28 Mart 2024 | 421 Okunma Seçime giderken: Umutsuzluk ve küslük bizlere yakışmaz... 26 Mart 2024 | 120 Okunma Erdoğan ekonomiyi neden çökertti? İki kötümser yanıt 25 Mart 2024 | 694 Okunma Ey seçmen, seçeceğin başkanın elini kolunu bağlama 24 Mart 2024 | 110 Okunma En rahatsız olduğu konuda ‘onları not alıyoruz’ 21 Mart 2024 | 146 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar