Katar denklemine çok yönlü bakış...

Benzetmeyi ben yapayım ve sonrasında konuyu güncel bir örneğe bağlayarak devam edeyim. Türkiye, Gazze'deki drama kayıtsız kalmayıp, uluslararası toplum ve İslam âlemi nezdinde sesini yükselttiğinde Filistin...

Benzetmeyi ben yapayım ve sonrasında konuyu güncel bir örneğe bağlayarak devam edeyim.
Türkiye, Gazze'deki drama kayıtsız kalmayıp, uluslararası toplum ve İslam âlemi nezdinde sesini yükselttiğinde Filistin bölünmek üzereydi. Gazze ile Batı Şeria'daki yönetimler arasındaki ilişkinin düzeyi İsrail ile Filistin arasındaki sorunlu ilişkilerden bile kötüydü. Gazze abluka ve ambargo altında inliyor, bombalanıyor, Mısır'daki darbe rejimi ise Gazze'ye açılan yardım kapılarını bile kapatıyordu. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararlı tutumu olmasaydı, Filistinliler için bir devlet kurma umudu tarih olacaktı. Erdoğan'ın denkleme girişi ile Filistin parçalanmaktan kurtuldu. Unutturulmak istenen Filistin davası yeniden canlandı. Gazze hayata döndü. Hamas, doğru adımlar atarak siyasi kimliğini pekiştirirken, terör örgütü yaftası ile anılmaktan uzaklaştı.

***

Dedim ya... Benzetmenin hatası, sevabı bana ait. Bugün de "Katar" için benzer tespitler yapılabilir. Katar, yüzölçümü itibariyle Körfez'in küçük bir ülkesi gibi görünse de zengin enerji kaynakları, sermaye birikimi ve etkili dış politikası ile ölçeğinden büyük işlere imza attı. Katar'ın yükselişi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin görkemini kaybettiği, büyük ağabey Suudi Arabistan'ın finansal ve diplomatik açıdan patinaj yaptığı bir döneme denk geldi. Bahreyn, iç sorunları ve güvenlik riskleri ile boğuşurken, Mısır'daki darbe rejimi de siyasi ve toplumsal problemlerinin önüne set çekmek adına Katar'a karşı oluşturulan bloğa katıldı.

***

İşte bu noktada, Türkiye'nin üstlendiği rol, kardeş kavgasının önlenmesi, İslam dünyasında çatışma ihtimalinin azaltılması, Müslümanların sömürülmesinin durdurulması adına pek çok ezberi bozdu. Katar, bölgesinde izole edilmek istenirken ABD'nin de dahil olduğu bir grup ülke adeta küresel mafya yöntemleri ile sahnede yerini aldı. Katar'ı teröre destek vermekle itham eden ABD'nin, Katar'da askeri üssü bulunması, DEAŞ karşıtı koalisyonda Katar'la ortaklık yapması, birlikte askeri tatbikat gerçekleştirmesi, hatta yeni silah anlaşması yapması başka nasıl açıklanabilir ki? Tabii, dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı Katar'ın nefesi kesilmek istenirken, ABD'nin sürpriz şekilde bazı AB ülkelerine likit doğalgaz ihracatına başlamasını da not etmek gerek.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan... Bir Liderlik Dersi! 18 Nisan 2024 | 374 Okunma İran, İsrail... Madalyonun iki yüzü! 16 Nisan 2024 | 157 Okunma Dönüm noktaları ve Devlet Bey... 13 Nisan 2024 | 457 Okunma Sü uyur, düşman uyumaz! 11 Nisan 2024 | 170 Okunma Değişim… CHP mi değişti, seçmen mi? 09 Nisan 2024 | 197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar