Ruslarla askeri iletişim... Zorluklar.

Rusların, Suriye üzerinden askeri güç kullanarak Ortadoğu coğrafyasına kalıcı olarak yerleşmesi pek çok dengeyi değiştirdi. Türkiye açısından Rusya, güney sınırlarımızdaki...

Rusların, Suriye üzerinden askeri güç kullanarak Ortadoğu coğrafyasına kalıcı olarak yerleşmesi pek çok dengeyi değiştirdi. Türkiye açısından Rusya, güney sınırlarımızdaki komşulardan biri olmasının ötesinde bölgedeki devlet dışı unsurlarla kurduğu ilişkilerle de zorlu ve zorunlu bir aktör. Yakın coğrafyamızdaki karmaşık etnik ve mezhebi fay hatlarına Rusların da girmesi ile artık yeni bir "siyasi, askeri ve diplomatik dil" gerektiğine kuşku yok. Muhakkak ki Ortadoğu denklemi Rusya için stratejik fırsatlar sunduğu kadar sorunlar da üretecek.
Ankara'nın, Moskova ile liderler düzeyinde kurduğu diyaloğun, askeri sahadaki karşılığı da dikkate değer.
NATO standartları ile çalışan, batı bloğuna göre formatlanmış Türk Silahlı Kuvvetleri komuta sisteminin, bambaşka özellikleri bünyesinde barındıran, yeterince netlik içermeyen Rus askeri sistemi ile senkronizasyon sağlaması kolay olmayacak.
Nihayetinde karşımızda, siyasi ve askeri hedeflerine ulaşmak için askeri olmayan araç ve yöntemleri de tercih eden bir küresel güç var. Kriz yönetimi şemsiyesi altında sahaya inen, askeri gövde gösterisi ile çevre ülkeleri baskı altına alan ama daha çok muhalif unsurları asimetrik olarak kullanan bir yapıdan söz ediyoruz. Nitekim YPG arması ile Afrin'de Nevruz kutlayan Rus komutanların fotoğrafı da bu doktrinin tipik bir yansıması!

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan... Bir Liderlik Dersi! 18 Nisan 2024 | 351 Okunma İran, İsrail... Madalyonun iki yüzü! 16 Nisan 2024 | 157 Okunma Dönüm noktaları ve Devlet Bey... 13 Nisan 2024 | 456 Okunma Sü uyur, düşman uyumaz! 11 Nisan 2024 | 170 Okunma Değişim… CHP mi değişti, seçmen mi? 09 Nisan 2024 | 196 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar