Geçici hükümet, seçim, Kırşehir dersleri

Türkiye'yi 1 Kasım seçimlerine taşıyacak "geçici hükümet" nihayet belli oldu. Güvenoyu almasına gerek olmayan bu seçim hükümetinin iki açıdan önemi var: 1- Anayasa'nın 114. maddesi ilk kez...

Türkiye'yi 1 Kasım seçimlerine taşıyacak "geçici hükümet" nihayet belli oldu. Güvenoyu almasına gerek olmayan bu seçim hükümetinin iki açıdan önemi var: 
1- Anayasa'nın 114. maddesi ilk kez işletildi. Yani, siyasi parti liderlerinin ve Meclis'in seçimde ve takviminde uzlaşamamaları nedeni ile Cumhurbaşkanı anayasal yetkisini kullanmak durumunda kaldı.
Bu yönde bir teamül oluştuğu için her aşaması ilgi uyandırdı ve tartışıldı. 
2- Seçim hükümetinde AK Parti'yi, HDP ile yani terör örgütünün siyasal uzantısı parti ile baş başa bırakma oyunu oynandı. Ancak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in kabineye girmeyi kabul etmesi ile bu plan çöktü.
Kuşkusuz devlette devamlılık esas ve geçici de olsa bu hükümet gerektiğinde hayati kararlar alabilme meşruiyetine de sahip. Lakin bu hükümete, gereğinden fazla anlam yüklemek doğru olmaz. 

***


1 Kasım seçimlerine damga vuracak konulara gelince... Açık ara birinci madde "istikrar" olacak. Seçmenin, istikrarı "tek başına iktidarda" bulması beklenecek.
İstikrar başlığının altında ise "güvenlik ve huzur" teminatı ile "ekonomik büyüme ve refah" vaadi aranacak. Önümüzdeki iki aya sığması muhtemel gelişmeler, şok etkisi yaratacak olaylar dizisi seçmenin kararına mutlaka yansıyacak. Bugünden yanıtı bulunması gereken soru, "istikrar için tek başına iktidar mı?" yoksa "istikrar için siyasal koalisyon zorlaması mı?" olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan... Bir Liderlik Dersi! 18 Nisan 2024 | 374 Okunma İran, İsrail... Madalyonun iki yüzü! 16 Nisan 2024 | 157 Okunma Dönüm noktaları ve Devlet Bey... 13 Nisan 2024 | 456 Okunma Sü uyur, düşman uyumaz! 11 Nisan 2024 | 170 Okunma Değişim… CHP mi değişti, seçmen mi? 09 Nisan 2024 | 197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar