Miting meydanları, vaatler, gerçekler...

Haftasonu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim mitinglerine başladığı Erzurum ve Sivas'ta idim. Değerlendirme için erken. Ancak hata payını üstlenerek öncü gösterge sayılabilecek izlenimlerimi paylaşmak...

Haftasonu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim mitinglerine başladığı Erzurum ve Sivas'ta idim. Değerlendirme için erken. Ancak hata payını üstlenerek öncü gösterge sayılabilecek izlenimlerimi paylaşmak isterim. 
1- Seçmen, tam manasıyla seçim havasına girmiş değil. Bunun iki belirgin sebebi var.IMuhalefet yeni yeni meydanlara çıkıyor ve sadece güçlü olduğunu düşündüğü merkezlere çalışıyor, tam saha siyaset yapamıyor. II- Vatandaşta, "seçim yorgunluğu" gözleniyor. 2014'te kader nitelikli iki kritik seçimde oy verdiği için şimdilik enerjisini dışa vuramıyor. 
2- AK Parti açısından, 2002, 2007, 2011 genel seçimlerine benzer şekilde kampanyayı motive edecek güçlü unsurların eksikliği fark ediliyor. 2002'de yerleşik partilere yönelen tepki, 2007'de e-muhtıra ile siyasete müdahale, 2011'de darbe girişimlerinin açığa çıkması gibi itici faktörler 2015 şartlarında pek görülmüyor. 
3- Seçmen, muhalefet partilerinden iktidar çıkmayacağını biliyor. Ama vaatlerine kulak kabartıyor. Son düzlükte bu vaatleri AK Parti'ye oy vermek için ilave beklentiye dönüştüreceği hissediliyor. 
4- "Yeni Anayasa, Paralel Yapı ile mücadele, Çözüm Süreci'nin sağladığı nispi huzur ortamı, Başkanlık Sistemi'nin gerekliliği" gibi konular seçmenin günlük konuşmalarında yer bulsa da sürükleyici başlıkları "yatırım, istihdam, refah artışı talebi" oluşturuyor. AK Parti'nin ekonomik kazanımlarını anlatma çabası ve Yeni Türkiye idealine kitleleri davet çağrısı ile muhalefetin bütçeyi alt üst edecek maliyetli popülist vaatleri taktik savaşlarına sahne oluyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Mevlâ Görelim Neyler, Neylerse Güzel Eyler’ 28 Mart 2024 | 244 Okunma İstanbul’a açılacak telefon! Hal hatır için mi, Yürekler ağızda mı? 26 Mart 2024 | 749 Okunma Başkent, ‘hizmete susamış!’ 24 Mart 2024 | 219 Okunma CHP’nin Acısı 23 Mart 2024 | 275 Okunma Ekonomi... Talepler! Ama nasıl? 21 Mart 2024 | 247 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar