Beyaz Saray'da satranç...

RUMP NE DİYECEK: ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye en azından Türkiye’nin Suriye’de özellikle de YPG denetimindeki bölgelerde tek başına bir askeri harekata girişmemesini sağlamak...

RUMP NE DİYECEK:

ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye en azından Türkiye’nin Suriye’de özellikle de YPG denetimindeki bölgelerde tek başına bir askeri harekata girişmemesini sağlamak amacıyla girecek.


 
ABD’nin en büyük endişesi, Türkiye’nin YPG bölgelerinde tek başına girişeceği bir askeri harekatın Rakka Operasyonu’nu fiilen engellemesi. YPG’nin “Böyle bir durumda Rakka’yı bırakır, kendi alanlarımızı savunmaya geçeriz” tehdidi Pentagon’u fazlasıyla endişelendirmişe benziyor.

Adaylık sürecinde “Erdoğan ile Kürtleri barıştıracağım” diyen Trump, tıpkı Meksika Duvarı örneğinde olduğu gibi reel politikayı yeni yeni öğreniyor. Tahminen “çözüm sürecine dönülse daha iyi olur” tarzı cümleler kuracaktır. Ancak fazla ısrarcı olmaz, zira Ankara’daki ABD Büyükelçiliği de Türkiye’deki genel havaya dair bilgileri mutlaka aktarmıştır.

ABD, YPG’ye verdiği silah desteğini “Öncelikli hedefimiz IŞİD’in mağlup edilmesi” olarak açıklamaya çalışıyor. Kuvvetle muhtemel görüşmede Rakka’nın kurtarılmasının ardından bölgenin tekrar Arap nüfusa bırakılacağı, Suriye’nin yeniden imarı çerçevesinde Türkiye’ye önemli roller düşeceği gibi vaatler masaya konacak. Düşük bir ihtimal olsa dahi,  YPG’ye verilen silahların Rakka Operasyonu ardından geri alınması seçeneği de görüşmede dile getirilebilir.

Diplomaside ABD’nin en yakın ortağı olan İngilizlere göre Trump, Ankara’nın öfkesini yatıştırmak adına, PKK’ya dair daha fazla istihbarat paylaşımı ve PKK’nın terör eylemleri için Avrupa’dan sağladığı finansmana yönelik ek önlemler de sunabilir.

Beyaz Saray görüşme öncesi ve sonrası açıklamalarda Türkiye’nin önemine birden çok kere vurgu yapacak. Rakka Operasyonu için birlikte çalışma seçeneğinin hâlâ masada olduğunu söyleyecek. ABD medyasına sızdırılacak haberlerde de “Biz Ankara’ya, siz de operasyona katılın dedik ama onlar YPG ile aynı harekatta olmak istemiyorlar” mesajı verilecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tanrı Dağları’nın eteklerinde bir vaha: İli 21 Nisan 2024 | 495 Okunma İyi yurttaş yetiştirme mecburiyeti... 19 Nisan 2024 | 167 Okunma Ortadoğu’da satranç başka türlü oynanır... 17 Nisan 2024 | 411 Okunma Hakkâri ve Şırnak’a bakıp, PKK terörünü anlamak… 14 Nisan 2024 | 446 Okunma Devlet aklı ve İsrail’e ihracat... 12 Nisan 2024 | 323 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar