Komşu komşuya muhtaç...

24 Kasım 2015 tarihinde Türkiye-Suriye sınırında ihlal gerekçesiyle Rusya’ya ait bir savaş uçağının düşürülmesi Türkiye-Rusya ilişkilerinin dip yapmasına sebep olmuştu. 1.5 yıl...

24 Kasım 2015 tarihinde Türkiye-Suriye sınırında ihlal gerekçesiyle Rusya’ya ait bir savaş uçağının düşürülmesi Türkiye-Rusya ilişkilerinin dip yapmasına sebep olmuştu. 1.5 yıl içerisinde ilişkilerin düzeltilmesi ve eskisinden daha iyi hâle getirilmesi için iki ülke liderinin çok ciddi çabaları oldu. Bugün gerçekleşecek olan Moskova ziyaretimizde Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin dördüncü yüz yüze görüşmelerini gerçekleştirmiş olacaklar. Bu 4 görüşmeye bir de başbakanlar düzeyinde Moskova’da gerçekleşen Yıldırım-Medvedev buluşmasını da eklemek lazım. O günden bu yana her iki ülke liderinin ısrarlı takipleri ve karşılıklı iletişimleri ve güven duyguları sayesinde ilişkilerin normalleştirilmesinde epeyce mesafe alındı.
***
Türkiye ve Rusya’nın bölgesel konularda sıkı bir iş birliği yapması sonucu Türkiye hem terörle mücadelede çok önemli mesafeler aldı hem de Suriye’de belirleyici bir aktör hâline geldi. Türkiye-Rusya iş birliği sonucunda Türkiye Fırat Kalkanı harekâtını yaparak DEAŞ’ı sınırlarından uzaklaştırdı. YPG’nin kantonları birleştirmesini engelledi. Musul ve Rakka hâlâ DEAŞ’ın elindeyken Türkiye, El-Bab dahil bölgeden DEAŞ’ı temizleyerek Suriyeli göçmenlerin evlerine dönmesinin altyapısını hazırladı. Güvenli bir bölge oluşturdu onlar için. Suriye’de Rusya ve Türkiye’nin yoğun iş birliği sayesinde siviller başarıyla tahliye edilerek Halep’te yaşanması muhtemel katliamlar önlendi. Bu iş birliği Suriye’de ölümleri durdurdu, ateşkes sağlandı. İran’ın da katkısı ile Astana süreci ile rejim ve muhalifler tekrar barış-müzakere masasına döndü.
Türkiye ve Rusya’nın samimi bölgesel iş birliği eninde sonunda Suriye’ye barışı getirebilecek en kıymetli birlikteliktir. Bugünkü görüşmede yine en önemli başlık Suriye konusu ve terörle mücadele olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar