Lütfen germeyin…

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini bu millet referandumda kabul etti. Halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olan Sayın Recep Tayip Erdoğan, hatırlayacak olursak 2014’te gerçekleşen...

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini bu millet referandumda kabul etti. Halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olan Sayın Recep Tayip Erdoğan, hatırlayacak olursak 2014’te gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde meydanlara çıkarak, milletin kendisini seçmesi hâlinde; neler yapacağını, dış politikadan millî güvenliğe, ekonomiden eğitime-sağlığa kadar her alanda neler planladığını halka anlattı. Millet de bu taahhütlere, onun siyasi liderliğine bakarak ona oy verdi ve yüzde 52 ile seçti. Aslında o günden bu yana Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş oldu. Ama anayasamızın da bu fiil duruma göre revize edilmesi gerekiyordu.
***
Muhalefet partilerinin gereksiz inatları ve meseleyi şahsileştirmeleri yüzünden bu iş bugüne kadar kaldı. Çünkü devlet yönetiminde halkın oyu ile seçilmiş iki başlı bir yapı oluşmuştu. Sayın Cumhurbaşkanının lideri olduğu siyasi hareket yüzde 49 ile seçimi kazandı. Hükûmeti kuran bu parti ile doğal lideri olarak gördüğü Cumhurbaşkanı arasında devlet yönetiminde bir sorun çıkmadı. Ama başka bir parti iktidar olsaydı ya da bir koalisyon hükûmeti kurulsaydı devlet yönetiminde çift başlılık nedeniyle ülkemiz ciddi sorunlar yaşardı.
***
Bu durumu daha fazla sürdürmek ülkemizin ulusal çıkarları açısından doğru bir tercih değildi.
İki adımdan birini vakit geçirmeden atmak gerekiyordu. Anayasa değiştirilerek ya eskiden olduğu gibi cumhurbaşkanını halk değil TBMM seçecek ve cumhurbaşkanının yetkileri parlamenter sisteme uygun olarak azaltılacaktı ya da sistem değişikliğine gidilerek sadece cumhurbaşkanını halk seçecek ve seçilen cumhurbaşkanı kuracağı kabine ile ülkeyi yönetecek, millete ve Meclis’e karşı sorumlu olacaktı.
***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 776 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 347 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 118 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar