AB ile yeni dönem

AB’nin Başkenti Brüksel’de ben bu satırları yazarken AB-Türkiye zirvesi başlamıştı. Zirvenin 3 saat sürecek olması ve zirve sonrasındaki basın açıklamasının geç saate kalması nedeniyle...

AB’nin Başkenti Brüksel’de ben bu satırları yazarken AB-Türkiye zirvesi başlamıştı. Zirvenin 3 saat sürecek olması ve zirve sonrasındaki basın açıklamasının geç saate kalması nedeniyle, zirvenin bitimini beklemeden yazıma başladım.

Zirvenin Türkiye ile 28 AB ülkesinin liderlerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor olması tek başına çok anlamlı. Bu zirve yılda 2 kez yapılacak.

Bu zirve sayesinde neredeyse durma noktasına gelen ve 11 yıldır kayda değer bir ilerlemenin kaydedilmediği Türkiye-AB tam üyelik müzakereleri hız kazanacak. Küresel terörün hem Türkiye’yi, hem bölgemizi hem de Avrupa’yı tehdit ettiği bir dönemde, Rusya’nın Orta Doğu’ya müdahalesi ile iyice çıkmaza giren Suriye sorununun Türkiye ve AB’yi de etkilemeye başladığı ve Türkiye-Rusya ilişkilerinin gerildiği bir dönemde bu zirvenin yapılması hem Türkiye, hem de AB için hayati önemde bir gelişmedir. Böyle bir dönemde bu zirvede Türkiye ile AB’nin ilişkileri yeniden tanımlanacak. Bu zirve yeni bir mekanizma. Bu mekanizma sayesinde Türkiye-AB müzakere süreci hız kazanacak, ilişkiler gelişecek. Hele bir de Mart 2016’da Kıbrıs sorununda bir anlaşma çıkarsa müzakere süreci daha da hızlanacak. Bölgesel gelişmeler konusunda Türkiye ve AB iş birliği yapmak zorunda. Son çıkan mülteci krizi de gösterdi ki AB bu sorunları Türkiye ile iş birliği yaparak, sorunların külfetini paylaşarak işin üstesinden gelebilir. Birileri bu zirveyi AB’nin mülteci sorunundan kurtulmak için düzenlediğini iddia ediyor. Bu iddia doğru değil. AB’nin gizli hedefi bu olsa bile Türkiye’nin zirve gündemindeki ilk konusu tam üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması. Bunun dışında Türkiye zirvede, siyasi diyaloğun artırılması, terörizmle mücadelede ortak iş birliği yapılması, vize serbestisinin getirilmesi, gümrük birliğinin niteliğinin yükseltilmesi ve enerjide iş birliği gibi konuların yanında sığınmacı krizini de masaya yatıracak. Bu zirve, müzakerelerin başlatılmasından bu yana Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan en önemli gelişmedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar