Trump Suriye’de kimin için operasyon yaptı?

Asrın katili Beşar Esad’a yapılan her operasyon elbette bizim için olumlu bir gelişmedir. Ama bu operasyonu, “İdlib’deki katliama kızan Trump’ın gösterdiği insani bir refleksin sonucu” olarak görmek...

Asrın katili Beşar Esad’a yapılan her operasyon elbette bizim için olumlu bir gelişmedir.

Ama bu operasyonu, “İdlib’deki katliama kızan Trump’ın gösterdiği insani bir refleksin sonucu” olarak görmek çok sığ bir değerlendirme olur.

Zira ABD dış politikasını, insanî refleksler değil, ulusal çıkarlar şekillendirir.

O bakımdan bu operasyonun, son derece planlı bir eylem olduğunu düşünüyorum. ABD, uzun süredir PYD koridoruna sıkışıp kaldığı Suriye’de, kuracağı yeni oyunlarının startını vermiştir.

Esad’ın İdlib’de gerçekleştirdiği tarifsiz vahşette maalesef ABD’nin de payı var. Bu saldırıdan hemen önce Trump yönetiminin yaptığı, “Önceki hükümetin yaptığı gibi Suriye’de Esad’ın gitmesine odaklanamayız. Esad’ın geleceğine Suriye halkı karar verir” açıklamalarını Esad, “Kim tutar seni, katliamlarına devam et” şeklinde algılamış ve İdlib’deki korkunç katliamı gerçekleştirme cesareti bulmuştur.

Durum böyle iken Trump’ın, İdlib saldırısından hemen sonra yaptığı, “Suriye’de Esad’a ve rejime karşı tavrım çok değişti” açıklamasını samimi bulmak çok zor.

Suriye’de ölen çocukların ABD için gerçekten bir anlamı varsa bu 6 yıldan bu yana böyle devam ediyordu. Ölümleri de kategorize ediyor ve “Kimyasal silahla ölmeyenler bizi o kadar ilgilendirmiyor” diyorlarsa Esad bunu da defalarca yaptı.

İdlib’e niyet, nereye kısmet?

Netice itibariyle bu operasyonun, İdlib’deki vahşetten sonra ani gelişen insani refleks sonucu düzenlendiğine inanmak için hiçbir sebep görünmüyor.

Mesela bu operasyonun Trump ve Çin devlet başkanının yapacağı görüşme öncesine rastlaması ve sonuçlarının neredeyse Suriye’den çok Kuzey Kore üzerindeki etkilerinden bahsedilmesi size de pek manidar gelmiyor mu?

Yine bu operasyonun İsrail’e etkisi değerlendirmeleri bir paranoyadan mı ibaret?

Sanki Trump, bir taşla birkaç kuş vurmaya çalışıyor.

Yine bu operasyon, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Trump’ın tepkisi lafta kalmasın, icraat bekliyoruz” ifadelerinin karşılığı değildir.

Zira Sayın Erdoğan bu temenninin devamında, “Amerika başta olmak üzere, tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim. Dost kimdir, düşman kimdir, bölgedeki virüs kimdir, bunu artık lütfen öğrenelim, ona göre de artık adımımızı atalım"dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu: 27 Mayıs'ı yapanlar bugün utanıyor! Ya yaptıranlar? 27 Mayıs 2023 | 512 Okunma Dikkat… Bu bir “veda” seçimidir… Herkes “vefa” borcunu ödemelidir! 26 Mayıs 2023 | 1.389 Okunma O gece Erdoğan kazansaydı Türkiye'yi “Gezi”ye çıkaracaklardı! 19 Mayıs 2023 | 1.758 Okunma Demokrasi mi, kasetli diktatörlük mü? 12 Mayıs 2023 | 510 Okunma Çağlayangil, Kılıçdaroğlu'na Dersim hakkında ne anlattı? 03 Mayıs 2023 | 1.783 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar