Atatürk olmak istiyor ama…

“Erdoğan da, Atatürk gibi tek adam olmak istiyor” diyor Limes Jeostrateji dergisinin son sayısı “Erdoğan Putin’e karşı: İki imparatorun...

“Erdoğan da, Atatürk gibi tek adam olmak istiyor” diyor Limes Jeostrateji dergisinin son sayısı “Erdoğan Putin’e karşı: İki imparatorun boy ölçüşmesi” başlıklı bir yazıda ve ekliyor: 
“Ama ünlü selefinin sahip olduğu jeopolitik duyarlılık Erdoğan’da yok!” 
Suriye’de partiyi şimdiden bu nedenle Putin’in kazandığına işaret eden yazı Erdoğan’ın “Suriye stratejisinin bir kez daha çöktüğünü” belirtiyor. 
Bu tespiti yapmak için aslında çok büyük strateji uzmanları olmaya gerek yok. Görünen köy kılavuz istemez hesabı… 
2013 yazında, Rusya Ortadoğu jeopolitiğine geri döner dönmez bizler hemen…Davutoğlu ve Erdoğan’ın “bölgesel hegemonya iddialarının” iflas ettiğini yazmıştık. 
“Rusya’nın Irak savaşındaki Rusya olmadığını, uluslararası sistemde artık tek taraflıABD paradigmalarının bittiği bir yeni eşiğe girildiğini, Obama’nın Suriye politikasındaki zikzaklarının bu tarihi fırsatı Rusya’ya sunduğunu” bundan daha 2.5 yıl önce yazmış; “Yeni Osmanlıcılık düşleri kuranlara geçmişler olsun!” demiştik. (Sağnak: Putin ve Rusya’dan Sevgilerle; 15. 09. 2013) 
Ama bu aleni tabloyu kayda geçmeyi inatla reddeden Ankara, tüm uyarılara rağmen burnunun dikine gitmeyi yeğledi ve Suriye’de aportta bekleyen Putin’in eline oynayan son bir çılgınlıkla üstüne bir de 24 Kasım’da Rus uçağını düşürdü! 
Güney sınırımızı bugün sığınmacı ablukasına alan, sınır illerimizde demografik yapıyı değiştiren noktaya böyle gelindi. Kritik sınır kentlerinde yer yer Türklerin, Suriyeliler yanında azınlığa düştüğü bir tablo oluştu. Suriye’deki savaşı, Türkiye’nin içine taşıyan tehlikeli bir potansiyel yaratıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 66 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 164 Okunma Ortadoğu’nun çileli kadınları 10 Mart 2024 | 74 Okunma Diktatörler muhaliflerden neden korkar? 03 Mart 2024 | 100 Okunma Muhalefetten ölmek 25 Şubat 2024 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar