Ekvador’un ‘Türk tipi’ ile imtihanı

Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Zaman dışında gazeteler “haber”i görmedi. TV’lerden hiç bahsetmiyorum bile. “Gezi”yi görmeyen Türk televizyonları, Ekvador’da Erdoğan’a...

Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Zaman dışında gazeteler “haber”i görmedi. 
TV’lerden hiç bahsetmiyorum bile. 
“Gezi”yi görmeyen Türk televizyonları, Ekvador’da Erdoğan’a karşı yapılan protestoyu mu görecek? 
Mesele birkaç çapulcunun protestosuyla sınırlı kalsaydı, hadi “eh” diyebilirdik. Dünyanın her yerinde devlet gezilerinde liderler protesto edilebiliyor. Ama Quito’da işler çığırından çıktı... 
Quito’da Erdoğan’a yapılan protestolar diplomatik bir kriz halini aldı. 
Ben yazıya otururken Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino; “Türkiye’yi protestoamaçlı nota vereceklerini” söylüyor, “Ankara’dan açıklama beklediklerini” belirtiyordu.
Çapulcuların protestosuyla başlayan olaylar zinciri tırmanarak “devlet düzeyinde birprotesto”ya dönüştü. 
T.C. Cumhurbaşkanı, “Ekvador’a açılım” diye ilk kez bu topraklara ayak basıyor ve geziden acele bir “protesto nota”sı ile dönüyor... 
Neden? 
Çünkü Erdoğan’ın bir yükseköğrenim kurumunda yaptığı konuşmada bir grup kadın, T.C. Cumhurbaşkanı’na sert slogan atıyor. 
Salonu dolduran ve 50-70 civarı olduğu söylenen Erdoğan’ın korumaları da anında kadınların üzerine atlayıp “Türk tipi müdahale” ile onları “etkisiz hale” getiriyor.

‘Türkiye özür dilesin!’ 
“Kadın çapulcuları”, Erdoğan’ın korumalarının elinden kurtarmaya çalışan ve olayları cep telefonuyla kayda alan bir Ekvador milletvekili de bu “Türk tipi müdahaleden”nasibini alıyor. Ve dayak yiyor. 
Demokratik ifade özgürlüğü ve Türk korumaların “insan hakları ihlaline” içerleyen, ülkesinin “egemenlik haklarının” çiğnendiğini beyan eden Diego Vintimilla isimli bu vekil şimdi “Devletin harekete geçmesini” talep ediyor! 
Milletvekili Vintimilla, “Egemenlik haklarımızın ihlaline sadece bir milletvekili olarakdeğil, bir Ekvador yurttaşı olarak tepki duyuyorum” diyerek devam ediyor: 
“Devlet başkanları ziyaretlerinde her zaman muhalifleri de olabilir. (Venezüella devlet başkanı) Nicolas Redonda geldiğinde örneğin kendisine karşıt sloganlar atıldı veşahsını taburla protesto eden oldu; ama asla böyle bir saldırganlık görmedik!” 
Ekvador basınına göre Vintimilla şimdi Türkiye’den “özür” ve “tazminat” bekliyor! 
Darp edilen kadınlar da TV’lere çıkıp; “Burada eğer bize bunları yapıyorlarsa, varınTürkiye’de yaptıklarını hesap edin. Protesto etmekte haksız mıyız?” diyorlar. 
Ekvador Dışişleri tırmanan krizde Türk büyükelçiyi bakanlığa çağırıyor. 
Bakan Patino, “Türk korumalarının davranışının hiçbir şekilde mazur görülemeyeceğini” açıklıyor. Ve Ekvador’da “ifade özgürlüğü” olduğunu söylüyor.“Müdahale edilecek bir durum varsa, bunun Türk korumalara düşmediğini” belirtiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar