Cennetin anahtarı Hz. Muhammed’dir (s.a.v.)

Tevhidin iki temel esası vardır. Birincisi; Yüce Allah'ın varlığını ve birliğini şüphesiz şeksiz kabul etmektir. O'nun dışındaki bütün sahte ilahları, şirki, ortaklığı reddetmek ve...

Tevhidin iki temel esası vardır. Birincisi; Yüce Allah'ın varlığını ve birliğini şüphesiz şeksiz kabul etmektir. O'nun dışındaki bütün sahte ilahları, şirki, ortaklığı reddetmek ve Yüce Allah'a da Kur'an'ın bize bildirdiği sıfatlarıyla iman etmektir. Biz buna 'La ilahe illallah' deriz.
İkinci esas ise; Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Yüce Allah'ın son elçisi, kulu ve Resulü oluşunu kabul etmektir. Bu iki temel imanı, esası kabul etmeyen kurtuluşa eremez, iman etmiş sayılmaz, cennet ehli olamaz. Allah'tan başka ilah yoktur kabulünün tamamlayıcı (mütemmim) cüzü; Hz. Muhammed Allah'ın kulu ve elçisidir ikrarıdır. Kabulüdür.
Bu anlamda deizmin imani açıdan hiçbir geçerliliği yoktur. Deist olan bir kişi Hz. Muhammed (s.a.v.) veya vahyi reddettiğinden dolayı Yüce Allah'ı da reddetmiş oluyor.
Zira Yüce Allah'ı bütün şirk, ortaklık ve tahrif edilmiş sıfatlarından münezzeh şekilde anlatan İslam'dır. Kur'an'dır. Hz. Peygamber'dir. Bunlardan uzak olan bir iman Yüce Allah'ı tasdik etmiş olamaz ve maksuda varamaz.

Yüce Allah Resulü'nü tanıtıyor
Kur'an'ın tümü Hz. Peygamber'i (s.a.v.) tanıtmaya ve O'nun örnekliğinde yola çıkmaya çağrıdır. Allah, Resulünü her yönüyle bize tanıtıyor. Övüyor. Özel bir yere yerleştiriyor. Tezkiye ediyor. O'na tabi olmaya çağırıyor. Bazen bunu açıkça ilan ediyor, bazen Kur'an edebe ve hikmetine uygun bir incelikle önümüze sunuyor. Bu yazımızda bu ayetlerin bir kısmına bakacağız.
1- Rabbin seni terk etmedi (Duha, 3):
Duha suresi Mekke'de inmiş 11 ayetinin 9 ayetini Hz. Peygamber'e ayırmıştır. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) çocukluk ve peygamberlik döneminde ki Yüce Allah'ın O'na nimetini bu sure ayet ayet ilan ediyor.
2- Rabbin sana darılmadı da. (Duha, 3)
3- Muhakkak ahiret senin için dünyadan daha hayırlıdır. (Duha, 4)
4- Şüphesiz Rabbin sana verecek ve sen de hoşnut olacaksın. (Duha, 5) bu ayette bahis konusu olan nimet ahiretteki şefaat makamı olarak bildirilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.v.) ahirette - Yüce Rabbimizin izniyle- müminlerin günahkârlarına şefaat edecektir.
5- Seni yetim bulup barındırmadık mı? (Duha, 6): Yüce Allah Peygamberimizi özel korumanın çocukluk döneminden -doğumundan- başladığını ilan ediyor.
6- Seni yolunu kaybetmiş olarak bulup da yola iletmedi mi? (Duha, 7): Hz. Peygamber'in (s.a.v.) doğumundan önce ilahi kitaplar tahrif ve tahrip edilmiş, Mekke putlara teslim edilmişti. Yüce Allah bu dönemdeki itikad ve ameldeki savrulmayı ve efendimizi nasıl bunlardan koruduğunu hatırlatıyor.
7- Seni ihtiyaç içinde bulup da seni zengin etmedi mi? (Duha, 8)
8- (Ey Muhammed) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi? (İnşirah, 1): Cebrail'in yaptığı mucizevi müdahaleye atıf yapılıyor.
9- Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı? (İnşirah, 2-3)
10- Senin şanını yükseltmedik mi? (İnşirah, 4)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sen cennette insanlar ateşte mi? 29 Mart 2024 | 26 Okunma Hased, iyilikleri yer bitirir 28 Mart 2024 | 106 Okunma Komşunuzu ihmal etmeyin 27 Mart 2024 | 45 Okunma Hayatın her aşamasını sünnetle disipline edin 26 Mart 2024 | 206 Okunma Çocukları Allah’la korkutmayın 25 Mart 2024 | 200 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar