Cumhurbaşkanlığı sistemi ve kuvvetler ayrılığı

AK Parti ile MHP’nin ismini “cumhurbaşkanlığı sistemi” olarak koydukları model deği- şikliğiyle ilgili yasa teklifi bugün Meclis’e sunulacak. Değişikliğin tam olarak neleri kapsadığını...

AK Parti ile MHP’nin ismini “cumhurbaşkanlığı sistemi” olarak koydukları model deği- şikliğiyle ilgili yasa teklifi bugün Meclis’e sunulacak. Değişikliğin tam olarak neleri kapsadığını net olarak o esnada öğreneceğiz.

Teklifin 330 oy alması konusunda kaygı yok. Referandum tarihi olarak ise 2017 Nisan ayının düşünüldüğü biliniyor. Başbakan Yıldırım, OHAL şartlarında referanduma gitmenin yanlış olacağını söylediğine göre bu tarih, aynı zamanda OHAL için öngörülen tarih sınırını da işaret ediyor. Referandumdan “Evet” çıkarsa, ki büyük olasılıkla çıkacak, ilk seçim 2019’da olacak. Değişiklik paketinde idam cezası yok.

Kulislerden alınan bilgiler doğrultusunda AK Parti tarafı, Cumhurbaşkanı seçilen kişinin aynı zamanda partisinin genel başkanı da olabilmesi talebini kabul ettirdi. Buna karşılık Cumhurbaşkanı’na soruşturma ve Yüce Divan yolu için gereken koşullar esnetildi. Soruşturma komisyonu kurulabilmesi için salt çoğunluk, Yüce Divan’a sevk için milletvekili sayısının 2/3’ünün oyu gerekecek.

Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma yetkisi, yürütmeyle ilgili konularla sınırlandırılmış durumda. Cumhurbaşkanı yasa teklifi veremeyecek, yasa teklifi sadece milletvekilleri tarafından verilebilecek. (Cumhurbaşkanı’nın sadece bütçe kanunuyla ilgili teklif verme hakkı var.) Bir kişinin hem yasamada hem yürütmede görev alması mümkün olamayacak. Bir milletvekili kabinede yer alacaksa o zaman yasama görevini bırakması gerekecek. Yasama için ayrı bir seçim, yürütme için yani hükümet için ayrı bir seçim öngörülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 285 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 321 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.128 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 570 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar