Çin ile Türkiye arasında neler oluyor?

Pekin CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın Çin ziyaretinin üç amacı vardı: 1) Antalya’da yapılacak G-20 için Çin yönetimini bizzat davet etmek. G-20 gündeminin ve bu davetin önemi ayrıca, bir sonraki...

Pekin

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın Çin ziyaretinin üç amacı vardı: 1) Antalya’da yapılacak G-20 için Çin yönetimini bizzat davet etmek. G-20 gündeminin ve bu davetin önemi ayrıca, bir sonraki dönemin ev sahibinin Çin olmasıyla ilgili. 2) Stratejik işbirliğini stratejik ortaklık düzeyine yükseltmek. 3) Doğu Türkistan, daha doğrusu Uygur Türkleri meselesi.

Türkiye ile Çin birbirleriyle iyi ilişkiler içinde olmaya gayret eden iki ülke. Türkiye, Şanghay İşbirliği Örgütü’nde etkin olmak istiyor; Çin, Türkiye’de kendisi için ciddi bir potansiyel görüyor. Çin’den milyarlarca dolarlık ithalata karşın bizim Çin’e yaptığımız ihracatın oranı çok düşük.

Görüştüğüm bazı işadamları, bunun nedenini iş yapma kültürü ve ölçü birimleri arasındaki farka bağlıyor. Türkiyeli iş çevrelerinin yüz birimlik üretim kapasitelerine karşılık Çinlilerin konuşmaya değer buldukları birimler bunun bin katı olabiliyor. Ancak Çin, Türkiye’de yatırım yapma konusuna gayet sıcak bakıyor, hatta ısınma turu sayılabilecek olumlu adımlar da atılmış durumda.

Yakın zaman içinde Tekstilbank’ın % 75’i, 670 milyon dolara satın alındı ve bu Türkiye yetkililerince Türkiye-Çin ekonomik ilişkileri bağlamı açısından çok olumlu bir örnek olarak değerlendiriliyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Temmuz’da başladığı ziyaret sırasında da hayli önemli adımlar atıldı ve yakın gelecekte sonuç verecek tohumlar eken çerçeve anlaşmalar imzalandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 284 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 321 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.127 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 569 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 125 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar