Diyarbakır saldırısı ne söylüyor?

Ankara-Moskova hattında ipler gerildikçe kim kime hangi hamleyi yapacak sorusu daha da önem kazanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Türkiye’ye yönelik yaptırımları imzaladı. Bunların önemli bir...

Ankara-Moskova hattında ipler gerildikçe kim kime hangi hamleyi yapacak sorusu daha da önem kazanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Türkiye’ye yönelik yaptırımları imzaladı. Bunların önemli bir bölümü ekonomik yaptırımlar ve elbette Türkiye’yi olumsuz etkileyecek. Ancak iki ülke arasındaki hamle alanı bundan ibaret değil ve tam da bu nedenle devlet aklının daha farklı alanlara bakarak bu krizi yönetmesinde yarar var.

Diyarbakır’da gerçekleşen saldırı, özellikle eylemin tarzındaki farklılık yüzünden dikkatle okunmalı. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve iki polisimizin hayatını kaybettiği bu saldırı, terör örgütünün bilinen tarzına benzemiyor. Ama saldırının faili de örgüt. PKK gibi kendisini özgürlük savaşçısı ilan eden örgütlerin, her türlü sponsorluğa açık olması, küresel ve bölgesel ölçekte çok sayıda güç merkezi ile birlikte hareket etmesi, bugüne kadar nasıl ayakta kaldığının da ifadesi aslında.

Örgüte çok farklı anlamlar yükleyenler hayal kurmaya devam edebilir. Ancak son Diyarbakır saldırısı, PKK’nın ne kadar kullanışlı ve tetikçi olduğunun resmidir. Eylemin tarzı farklı; çünkü muhtemelen ana kademeden ziyade, örgüt içinde bir başka yapılanmanın hızlı planlaması ile gerçekleşiyor. Hedefi ise kimin öldürüldüğünden çok, ‘Eğer istersem ben bu örgütü sana karşı kullanırım’ mesajı olabilir. Yok eğer aynı zamanda merhum Elçi’yi de hedef alan bir aklın ürünüyse, o durumda PKK’yı ‘şahinleştirme’nin ve bölgede daha ılımlı çizgide bulunan sesleri tasfiye etmenin başlangıcı da olabilir.

Kendi payıma bu tür olaylar üzerine yazarken, bir yazıp bin düşünüyorum. Çünkü coğrafyamızın kaderinin yeniden çizildiği dönemde, Türkiye önce kendi iç dengelerini kurmak için 1 Kasım seçimlerinde önemli bir adım attı. Ardından kabinenin açıklanacağı gün hava sahamızı ihlal eden bir Rus uçağı düşürüldü. Şimdi Ankara-Moskova hattında bir gerilim yaşanıyor. Bunlar sıradan gelişmeler değil. O nedenle herkesin ne dediğine ve yazdığına her zamankinden daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar