Kimin acısı, kimin hesabı

Hesaplaşmak, yüzleşmek, özür dilemek, meydan okumak... Bunların havada uçuştuğu bir dönemdeyiz. Konu başlığı, tam yüzyıl öncesine dair iddialar. 1915’ten 2015’e uzanan bir yüz yıllık...

Hesaplaşmak, yüzleşmek, özür dilemek, meydan okumak...

Bunların havada uçuştuğu bir dönemdeyiz. Konu başlığı, tam yüzyıl öncesine dair iddialar. 1915’ten 2015’e uzanan bir yüz yıllık dramın, bin türlü stratejik hesaplaşmaya konu olması özetle.

Tüm bu tartışmaların konusu ya da merkezi ‘insan’ gibi görünse bile, ne acı ki ‘insan’ın olmadığı bir gündem bu. İşte tam da bu nedenle şu cümleler önemli ve insanlık adına çok değerli:

‘Ermeni vatandaşlarımız için özel bir anlam taşıyan bu günde, Birinci Dünya Savaşı şartlarında hayatını kaybeden tüm Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyor, çocuklarına ve torunlarına taziyelerimi sunuyorum.

Osmanlı İmparatorluğu’na ve Cumhuriyetimize yaptıkları ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi katkıları daima takdirle hatırladığımız Ermeni toplumunun, coğrafyamızın her köşesindeki hatıralarını güzel duygularla yâd ediyorum.

Ermeni toplumunun geçmişte yaşadığı üzüntü verici hadiseleri bildiğimizi ve acınızı samimiyetle paylaştığımı bir kez daha ifade ediyorum. Osmanlı Ermenilerinin dünyanın her yerindeki torunlarına gönül kapılarımızın sonuna kadar açık olduğunu da bilmenizi istiyorum. Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.’

Bu cümleler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait. Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan’a hitaben yazılmış. Kim soykırım iddiasında bulunmuş, kim bunu parlamentosunda kabul etmiş ya da etmemiş, tüm bu hesaplaşmaları bir kenara bırakabilen; sadece ve sadece yaşanan acıları paylaşmaya çalışan ifadeler bunlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 638 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar