Meslek Ve Üniversite Seçimi

          Birinci yarıyılın sonlarıydı, eski öğrencimiz Emre geldi. Biraz sohbet ettikten  sonra, “Hocam ben üniversiteyi bırakmak istiyorum. Tekrar sınava...

          Birinci yarıyılın sonlarıydı, eski öğrencimiz Emre geldi. Biraz sohbet ettikten  sonra, “Hocam ben üniversiteyi bırakmak istiyorum. Tekrar sınava hazırlanacağım.” dedi. ( Bu arada Emre, geçen yıl ilk 1000'e girip Cerrahpasa Tıp Fakultesini  kazanan bir öğrenci.) Emre tebrik ederim dedim. Şaşırdı “ Hocam ilk siz tebrik ettiniz. ” dedi. Bu kararlılığından ve cesaretinden dolayı tebrik ederim, dedim. Çünkü bu kararın senin 35-40 yılını ilgilendiren bir mesele . Dolaysıyla sevdiğin bir bölümde okumak ve istediğin bir işi yapmak gerçekten önemli. “Peki, niçin tıp tercih ettin? ”dedim. “ Hocam annem çok istemişti onun için yazdım; ama okula gidince bu mesleğin bana uygun olmadığına karar verdim.” dedi.

           Ülkemizde maalesef, yanlış tercih kurbanı çok insan var. Bunların birçoğu, kazandığı bölümü okuyup, bitiriyor ve zoraki o mesleğe devam ediyor ama mutsuz ve başarıları sınırlı. Bu tarz insanları, sınav ve tercih meselesi açılınca hemen konuşmalardan yakalıyorsunuz. Belli bir kısım tercih kurbanları ise okulu bitirmiş ama alanı dışında kalan sevdiği başka işlerle uğraşıyor. Çok istisnai olan küçük bir grup ise okulu bırakıp tekrar hazırlanma cesareti gösterebiliyor.

            Öğrencilerin özellikle tercih maratonunda yanlışa düşmelerinin bazı sebepleri var, öncelikle bunlar üzerinde durmak istiyorum:

             Tercih dönemine yaklaştığımız şu günlerde öğrencilerimizin puanlarına göre değil de kendi isteklerine göre tercih yapmalarını öneriyorum. Çalışma şartları, ortam, ekonomik beklentilere uygunluk dikkat etmeleri gereken önemli bir nokta.

             Bir meslek ne için tercih edilir?

        Öğrencimizin meslek ve üniversite seçerken bu hususlara dikkat etmesi ve gerçekten ne için seçtiğinin farkında olması gerektiğini düşünüyorum. İnsan sevdiği işi yaparsa işinde hem başarılı oluyor hem de mutlu oluyor. Ayrıca işinde zirveye daha kolay tırmanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaşam sporu 03 Eylül 2018 | 2.345 Okunma Kaybolan Değerler 27 Ağustos 2018 | 150 Okunma Bayram sabahı 20 Ağustos 2018 | 3.424 Okunma Bir meslek niçin tercih edilir? 06 Ağustos 2018 | 2.317 Okunma Üniversite başarısı! 30 Temmuz 2018 | 2.545 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar