Oyun zekasını konuşmak

Adebayor farkı ikiye çıkardığında Galatasaray hücum hattını oluşturan dörtlünün henüz şutu yoktu. Devre bittiğinde, Galatasaraylı hücum oyuncuları Başakşehir ceza sahasında...

Adebayor farkı ikiye çıkardığında Galatasaray hücum hattını oluşturan dörtlünün henüz şutu yoktu. Devre bittiğinde, Galatasaraylı hücum oyuncuları Başakşehir ceza sahasında sayıları kadar bile topla buluşmamıştı (3).

Şu sıralar Belçika Milli takımının asistan koçluğunu yapan Thierry Henry geçen hafta “Futbolcuların hızını ve gücünü konuşuyoruz. Bu beni üzüyor. Çünkü oyun zekalarını konuşmayı unutuyoruz” demişti.

Eğer siz orta saha merkezinde Sneijder’i oynatmayıp Yasin’den yaratıcı oyuncu çıkarmaya çalışırsanız, gücünüzün ya da hızınızın önemi kalmaz. Yazıya başladığım rakamların ortaya çıkış sebebi işte budur.

Igor Tudor oyun zekası yüksek futbolcusu Sneijder’i fizik özelliklerini yeterli bulmayıp oynatmayabilir. Buna saygı duymak gerekir. Ancak o zaman daha akılcı bir plan uygulamak gerekir ki, bu Yasin’i ofansif orta saha merkez oyuncusu yapmak değildir.

Abdullah Avcı’nın her zaman olduğu gibi bir planı vardı. İşleyen planlarıyla birlikte bu kez Adebayor adeta Akhisar maçında kaçırdıklarının acısını çıkardı.

İzleyin ilk golde genç Cengiz Ünder, sol kanada bindirme yapan Adebayor’a vermiyor pası, oyunu sağ kanada çeviriyor. Koskoca Adebayor koşu gösterecek, genç oyuncu top atmayacak. Bunun iki sebebi vardır. Bir, takımın bir planı var. Onu uyguluyorlardır. İki, hocası genç oyuncuya o insiyatifi vermiştir, onu kullanıyordur. Soldan sağa yıktıkları o atak, arka direkte Adebayor ile golle sonlandırıldı. Semih’in hatası var mıydı? Evet! Ancak Semih’in suçundan çok o atağın içindeki bu detayı görmek gerekir.

Başakşehirli futbolcular ortaların hiçbirini Muslera’nın etki alanine yapmadılar ya arka direğe yüksek kaldırdılar ya da kaleden dışarı doğru falsolu gönderdiler. Bu sayede kafa toplarında etkili oldular. Sete hücum etme konusunda ligin ikinci yarısında 7-8 farklı hücum seti planlaması olan Başakşehir bunun gibi mikro taktiklerle çok rahat kazandılar. Milli futbolcusu olmayan takımdan milli takımın başına hoca mı getirilir diyenler dün utanmış mıdır?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Orta saha arızası 08 Mayıs 2023 | 86 Okunma Sezon sonu 03 Nisan 2023 | 298 Okunma Rakibi kendisi 20 Mart 2023 | 113 Okunma Düşük Vites 05 Mart 2023 | 74 Okunma Çok iyi puan 03 Şubat 2023 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar