Herkes başının çaresine baksın!

ABD Başkanı Donald Trump’la konuşulmaya başlandı şu espri: “Liberal ABD, Çin’e ‘devletçi’ davranıyor; ‘sosyalist’ Çin ABD’nin bu tavrına karşı ‘serbest piyasa’yı...

ABD Başkanı Donald Trump’la konuşulmaya başlandı şu espri: “Liberal ABD, Çin’e ‘devletçi’ davranıyor; ‘sosyalist’ Çin ABD’nin bu tavrına karşı ‘serbest piyasa’yı savunuyor. Dünya tersine döndü.”

İşler Trump’la tersine dönmedi.

‘Kendi çıkarları sözkonusu ise’bütün ülkeler ideolojik ve ortaklık bağlarını ikinci plana atarlar. Bunun ekonomik miladı 2008 küresel finans krizidir. Kriz en büyük yıkımı ‘güven’de yaptı. Ekonomide alınan ‘devletçi’ kararlar, giderek siyasi kararlarda da görülmeye başlandı.

Bunları, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözleri üzerine hatırlattım: “Başkalarına tümüyle güvenebileceğimiz zamanlar bir parça geride kaldı. Son günlerde bunu deneyimledim. Biz Avrupalılar kendi kaderimizi gerçekten elimize almalıyız.”

Merkel’in ‘son günlerden’ kastı hiçbir sonuç çıkmayan NATO ve G7 zirveleri…

Almanya’nın ‘kurtarıcısı ve kurucusu’ ABD’ye güvenmemesi yeni bilgi değil. Zira ABD’nin Merkel’in, Almanya’nın da ABD Dışişleri Bakanları John Kerry ve Hillary Clinton’un cep telefonlarını dinlediği ortaya çıkmıştı.

Almanya ve ABD birbirine güvenmiyor; AB’den ayrılan İngiltere ikisine de güvenmiyor; onlar da İngiltere’ye güvenmiyorlar!

Aslında birbirine güvenen ‘birlik’ veya ‘ittifak’ üyesi yok.

Merkel sadece bunu ‘resmen’ ilan etti.

Merkel’in ‘biz’den kastı, hala ‘mecburen’ güvenebileceği tek ülke olan Fransa.

AB’yi kuran Almanya ve Fransa, bu depremde güçlendirmeyi başarabilecek mi?

Zira iki ülkenin de kaderi Avrupa Birliği’nin kaderine bağlı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 330 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.275 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar