ABD ile nokta mı, virgül mü?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesine dair ‘nokta mı, virgül mü, noktalı virgül mü’ sorularıyla muhatap oluyoruz. Bana göre üçü de...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesine dair ‘nokta mı, virgül mü, noktalı virgül mü’ sorularıyla muhatap oluyoruz.

Bana göre üçü de değil. Osmanlıca’daki gibi, noktasız, virgülsüz ‘cümle devam ediyor’

Ya da uzatıldı.

Zamana yayıldı.

Ben sonuçlardan ‘şimdilik’ üçünü ayırdım:

1- Trump, terör örgütü PYD/YPG konusunda geri adım atmayacak (veya atamayacak).

2- Trump, terör örgütü FETÖ konusunda Türkiye’nin beklentilerine cevap vermek adına bazı adımlar atabilir. Bunlar Türkiye’yi ne kadar tatmin eder, beklentim düşük ama mümkün.

3- Trump, terör örgütü PKK konusunda ‘kesenin ağzını’ açtı;

Hem Türkiye’nin PKK’ya karşı operasyonlarda haklılığını vurguladı, hem ‘destek’ sözü verdi;

Hem bugünlerde Almanya ve Avusturya gibi ‘müttefikler’in vermediği savunma ürünlerini temin edeceği teminatını verdi;

Hem Fırat Kalkanı operasyonunu övdü;

Hem de iki ülke arasındaki ilişkilerin her şeyden önemli olduğunu vurguladı.

Dedi ki: “Türkiye'ye PKK, DEAŞ gibi terör gruplarıyla mücadelede destek veriyor ve terör gruplarına güvenli alan bırakmama konusunda güvence veriyoruz. Türkiye'nin istediği silah siparişleri için çalışacağız. Türkiye'yi PKK ve DEAŞ'a karşı destekliyoruz. Türkiye'nin Suriye'deki çatışmaların sonlandırılması için gösterilen çabalardaki liderliği övgüyü hak ediyor.Diyalog ve dayanışmamızı devam ettireceğiz. Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edecek. Türkiye ile ilişkilerimizi hiç kimse yenemeyecek.”

Elbette ilk iki maddenin karşılığında ‘bununla yetinin’ anlamına gelmiyor bu. ABD için öyle ise de Türkiye böyle anlamıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar