Milletin aklıyla alay etmek!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Bursa’daki konuşmasında yine “Cumhurbaşkanı’na TBMM’yi ‘fesih’ yetkisi verildiğini” öne sürdü. Referandumda oylanacak...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Bursa’daki konuşmasında yine “Cumhurbaşkanı’na TBMM’yi ‘fesih’ yetkisi verildiğini” öne sürdü.

Referandumda oylanacak anayasa değişikliğinin ‘fesih’ yetkisi vermediği açık.

Zira ‘fesih’, karar alındığı andan itibaren feshedilen kurumun ‘görev ve yetkilerini kullanamaz hale gelmesi’dir.

Yeni sistemde getirilen yetki ‘seçim kararı alabilme’ yetkisidir.

Sadece cumhurbaşkanına değil TBMM’ye de aynı yetki tanınıyor.

Ayrıca, hangi kurum seçim kararı alırsa, kendisi de aynı anda yeniden seçime gitmek zorundadır.

Kılıçdaroğlu ‘seçim kararı alma’ ile ‘fesih’i birbirine karıştırmıyor. Fesih kelimesi ‘tek adam’ iddiasını desteklediği için bilerek yanlış kullanıyor.

Bir başka bilinçli yanlışı da arkasından ekledi: “Hangi gerekçeyle yapıldığını biliyor musunuz; söyleyeyim. (Başkan) İkinci dönemin sonunda Meclis’i feshedebilir. Kendisi de seçime girer. Böylece ne olacak, 5 yıllık süreyi doldurmadığı için üçüncü dönem de seçilme ihtimali olacak. Asıl amaç bu. Milletin aklıyla alay etmek doğru mudur.”

CHP’nin internet sitesinde, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın 18 maddelik anayasa değişiklik teklifine ilişkin bir analizi var.

Analizin 6. maddesi ‘karşılıklı seçim kararı alma’ yetkisine ilişkin.

Şöyle diyor Tezcan; “Kural olarak başkan iki dönem seçilebilir. Ancak başkanın ikinci döneminde Meclis erken seçim kararı alırsa başkan üçüncü dönem için de aday olabilir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar