SETA’dan Trump analizleri

Ocak sonunda “Ankara Trump’a nasıl bakıyor?” başlıklı yazımda, ‘ABD ile üç önemli başlık’tan ve ‘ihtiyatlı iyimserlik’ten söz etmiştim. Hafta başında...

Ocak sonunda “Ankara Trump’a nasıl bakıyor?” başlıklı yazımda, ‘ABD ile üç önemli başlık’tan ve ‘ihtiyatlı iyimserlik’ten söz etmiştim.

Hafta başında SETA’dan çok kapsamlı, zihin açıcı üç analiz geldi.

Analizler, SETA Washington Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat ile ABD’li uzmanlar Keri Lyn Michalke ve Jackson Hannon imzalarını taşıyor.

‘Trump’ın Kabinesi ve Ulusal Güvenlik Ekibi’başlıklı kitapçık, ABD’nin gelecek 4 yılına damgasını vuracak isimlerin portrelerini çıkarıyor. Dışişleri ve Savunma bakanları ile dün Ankara’yı ziyaret eden CIA Başkanı’ndan, üst düzey toplantılara da katılan ABD Başkanı Trump’un danışman atadığı kızı ve damadına kadar bütün önemli isimlerin eğitimleri, kariyerleri ve açıklamalarından yola çıkılarak politik bakışları analiz ediliyor.

‘Trump Yönetiminin Politika Öncelikleri’başlıklı analizde ise ABD’nin küresel düzeydeki işbirliği ve çatışma alanlarındaki muhatabı olan ittifakların, bölgelerin, ülkelerin ve aktörlerin (NATO, Rusya, Çin, Ortadoğu vb) durumu inceleniyor; Trump yönetiminin bu konulardaki tavrına dair öngörülerde bulunuluyor.

‘Türkiye-ABD ilişkileri ve Yeni ABD Yönetimi’başlıklı çalışma ise ikili ilişkilere yönelik.

Okuyunca, “Ankara Trump’a bel bağlıyor. İslam karşıtlığına ses çıkarmıyor” gibi tartışmaların ne kadar ‘sığ’ olduğu daha net ortaya çıkıyor.

Zira iktidarda da karşılığı olduğunu gördüğümüz bu analiz, değerlendirme ve öneriler, pek çok etken ve bileşenin, muhtemel sonuçların etraflıca düşünüldüğünü gösteriyor.

Önemli bulduğum noktaları paylaşmak istiyorum:
(Yazıya star.com.tr sitesinden erişenler analizlerin linkini de bulabilir.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 330 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.275 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar