‘Ne oluyor’u anlamak için dört kitap

Masamdaki dört kitap, ‘bugünü anlamaya, yarını görmeye’ yarayacak nitelikte. Son gelen, Doç. Dr. Yalçın Akdoğan’ın.  Akdoğan, bir iletişim ve siyaset bilimcisi olarak...

Masamdaki dört kitap, ‘bugünü anlamaya, yarını görmeye’ yarayacak nitelikte. Son gelen, Doç. Dr. Yalçın Akdoğan’ın. 

Akdoğan, bir iletişim ve siyaset bilimcisi olarak, Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun süre danışmanlığını yaptı. Eskilerin deyimiyle ‘vak’anüvis’ olarak tanındı. Ardından atandığı Başbakan Yardımcılığı, son kabineye kadar devam etti.

Danışman ve hükümet üyesi olarak AK Parti hareketinin ‘muhafazakar demokrasi’ olarak kavramsallaştırılması, demokratikleşme atılımları, vesayetle mücadele, çözüm süreci ve terörle mücadele süreçlerinin aktörlerinden biri oldu. Bu süreçlere ilişkin 10 kitap yazdı. 11.’si de bugünlerde raflarda yerini aldı: ‘Asker-Sivil İlişkileri ve Kumpastan Darbeye FETÖ’

Kitap, FETÖ’nün uzun yıllar içinde ordu, yargı ve emniyette kadrolaşmalarını, elde ettikleri gücü sadece iktidarı ele geçirmeye değil devleti devirmeye yönelik kullanmaya kalkışmaları sürecini anlatıyor.

Akdoğan, sürecin içinde asker-sivil ilişkilerinin değişimini, AK Parti’ye ve Erdoğan’a karşı yürütülen psikolojik harekâtın kodlarını ‘örnekleriyle’ hatırlatıyor.

Okuyucuyu, bir sistematik ‘kumpas’ın hangi yöntem ve unsurlar kullanılarak hayata geçirildiğine dair fotoğrafla karşı karşıya bırakıyor.

Çoğu okurun, bilinç altına işlemiş ‘algıların’ farkına varacağı ve bu algının nasıl ‘inşa edildiğini’ açıkça görebileceği bir fotoğraf bu.

RP örneğindeki gibi ‘takiyye, gizli gündem ve İslamlaşma’ üzerinden yaratılan gerilimi;

Ardından ‘mahalle baskısı’ üzerinden bir yaşam tarzına müdahale algısını;

Ve ‘otoriterlik, tek adam ve diktatörleşme’ kavramları üzerinden yürütülen operasyonu...

Kitapta, bütün bunların temelinde yatan “halk iradesinin demokratik seçimlerle yönetime yansımasına karşı, ülkenin ‘istenen eksende tutulması’ amacıyla halkın iradesini baskılayan vesayet düzeninin iktidar mücadelesi” ve bu mücadelenin nasıl 15 Temmuz’da bir darbe girişimine ulaştığına dair zihin açıcı bir süreç analizi var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 330 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.275 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar