Tanklı mı olacak tanksız mı?

TBMM Anayasa Komisyonu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğini görüşmeye bugün başlıyor. Komisyonda iki maddelik AK Parti önerisi görüşülecek. Öneri ve...

TBMM Anayasa Komisyonu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğini görüşmeye bugün başlıyor.

Komisyonda iki maddelik AK Parti önerisi görüşülecek.

Öneri ve gerekçeler: Buna göre, değişikliğin yürürlüğe girdiği gün mahkemelerden Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve TBMM’ye ulaşmış bütün dokunulmazlık talepleri 15 gün içinde ‘gereği yapılmak üzere’ mahkemelere iade edilecek. Bu dosyalarla ilgili Anayasa’nın 83. maddesindeki “suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak.

AK Parti ‘neden bu yolu önerdiğini’ gerekçede şöyle açıklıyor: “Terörle mücadele konusundaki yoğun kamuoyu beklentisini karşılamak, ancak hem bunu gölgeleyecek istismarları, hem de TBMM’nin kilitlenmesini önlemek.”

Sadece terör gerekçeli dosyalar getirilseydi HDP’ye ‘bizi siyasetten dışlıyorlar’ istismarı için fırsat verilecekti.

Bütün dosyalar anayasa ve içtüzüğe göre işleme konulsaydı, bu kez de Hazırlık Komisyonu, Karma Komisyon ve Genel Kurul’da her fezleke ve her milletvekili için ayrı ayrı görüşme ve oylama yapılacak; böylece haftada 3 gün toplanan TBMM Genel Kurulu’nda 700’e yakın fezleke 8 aydan fazla zaman alacaktı.

Komisyon aşaması: Komisyon’un 25 üyesi var; AK Parti 14, CHP 6, HDP 3 ve MHP 2.

Yani karar almak için AK Parti oyları yeterli.

Ancak bugün karar verilmeyecek, ‘makul süre’ tartışılacak.

Bütün partilerin komisyon üyesi olmayan milletvekilleri de oturumlara katılacak.

Muhalefet partileri çok sayıda önerge vererek, önerge üzerinde konuşarak uzatmaya çalışacak

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 330 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.275 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar