Geçici Hükümet nasıl kuruluyor

Ankara’da ‘bakan toto’ günleri geri geldi.Geçici seçim hükümetinde yer alacak isimlere ilişkin tahminler öyle geniş ki, kabine açıklandıktan sonra herkes ‘ben bildim’ diyecektir.  Toto...

Ankara’da ‘bakan toto’ günleri geri geldi.
Geçici seçim hükümetinde yer alacak isimlere ilişkin tahminler öyle geniş ki, kabine açıklandıktan sonra herkes ‘ben bildim’ diyecektir. 

Toto kısmını bir yana bırakalım, yeni hükümetin kuruluş mantığını ‘kulis’ bilgileriyle harmanlayarak aydınlatmaya çalışalım:

-  Kalan bakanlar yer değiştirecek mi?

Geçici hükümet ‘sıfırdan kurulan’ bir hükümet olacak. Bu nedenle bütün bakanlıklar boşalacak, bakanlık için herkese tek tek teklif götürülecek ve kabine yeniden kurulacak. Başbakan Davutoğlu’nun, AK Partili bakanların çoğunu koruyacağını, ancak bazılarının yerlerini değiştireceği belirtiliyor.

-  Kime kaç bakanlık düşüyor?

Geçici Hükümet 25 bakandan oluşuyor. Bunlardan 3’ü, Ulaştırma, Adalet ve İçişleri bakanları 7 Haziran seçimi nedeniyle zaten bağımsız. Kalan bakanlıklardan 11’i yine AK Partili olacak. CHP’ye 5, MHP ve HDP’ye ise 3’er bakanlık düşüyor.

-  Kaç bağımsız bakan olacak?

CHP ve MHP ile HDP’den Levent Tüzel’den boşalan 10 bakanlığa Anayasa gereği ‘bağımsız’ isimler atanacak. Ulaştırma, Adalet ve İçişleri bakanları, 7 Haziran seçiminden önce yine Anayasa gereği bağımsızlardan atanmıştı, görevlerini büyük ihtimalle sürdürecekler. Ancak ‘yeni bir hükümet’ oluşturulduğu için yeni bağımsızlarla yer değişebilirler de. Böylece kabinede 13 bağımsız bakan olacak.

-  Bağımsızlar nasıl seçilecek?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 328 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.272 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 278 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 502 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar