Üç ABD’li ‘uzman’ın enteresan trafiği ve düşündürdükleri

David Phillips, ABD yönetimine danışmanlık yapmanın yanı sıra Türkiye’de iyi tanınan Dış İlişkiler Konseyi (CFR), Center for Strategic and International Studies (CSIS), Atlantic Council gibi düşünce...

David Phillips, ABD yönetimine danışmanlık yapmanın yanı sıra Türkiye’de iyi tanınan Dış İlişkiler Konseyi (CFR), Center for Strategic and International Studies (CSIS), Atlantic Council gibi düşünce kuruluşlarında çalışıyor. Uzmanlık alanı ‘çatışma çözümleri’ bir sıfatı da ‘barış yapıcı’...

Bütün sıfatlarıyla Türkiye’de terör sorunu ve PKK ile ilgili çalışmalar da yürüttü, yürütüyor.

Ancak PKK ile çatışmalı dönemi bitiren ‘çözüm süreci’ başladığından beri barış yapıcıdan çok kışkırtıcı rolüyle dikkat çekiyor!..

2007’de yazdığı ‘PKK’nın silahsızlandırılması’ raporunda, “siyasi ve kültürel reformlar, 301. maddenin kaldırılması, Barzani’yle yakınlaşma, Kürtçe’ye özgürlük, Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yapılmaması, terörün masada çözülmesi”ni önermişti.

2009’da yazdığı ‘Türkler ve Irak Kürtleri arasında güven tesisi’ raporunda da “Barzani ile ekonomik bağları güçlendirmek, enerji işbirliğini güçlendirmek”ten sözetmişti.

Bunlar yapıldı...

Ama bakın şimdi neler diyor.

Şubat ayında Barzani yönetimine yakın Rudaw sitesine verdiği röportajdan alıntılıyorum;

“AKP hükümeti hala Kürtlere siyasi ve kültürel bir hak vermiş değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan hala tahrik edici bir dil kullanıyor ve PKK’ya ‘terör örgütü’diyor. Türkiye barışta ciddiyse o zaman demokratik özerklik sağlamak için anlamlı adımlar atmalı.”

Phillips, örneğin Kürtçe’nin TRT ve özel kanallarda, siyasi propagandada, mahkemelerde özgürleştirilmesi, ‘bölgesel parti’ kurulmasına izin verilmesi, Kürtçe yer isimlerinin iadesi, Kürtçe edebiyat örneklerinin devlet tarafından basılmasını dahi unutmuş!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 330 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.275 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar