Putin'in yüzü niye bir türlü gülmüyor?

Rusya’ya ait savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinden sonra yaşanan gelişmeleri biliyoruz. Ruslar büyük bir infial gösterdi; tehditler, ambargolar, kısıtlamalar, kampanyalar peş...

Rusya’ya ait savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinden sonra yaşanan gelişmeleri biliyoruz. Ruslar büyük bir infial gösterdi; tehditler, ambargolar, kısıtlamalar, kampanyalar peş peşe geldi. Turistler gelmez oldu, vizesiz seyahat bitti, meyve sebze almadılar vs. Türkiye o dönemde Suriye sahasında da vites küçültmek zorunda kaldı. Türkiye’nin egemenlik hakları açısından haklı ve üstelik önceden ilan edilmiş bir karardı ama sonrasında pişmanlık yaşandığı da bir gerçektir. Öte yandan, bir Rus uçağının düşürülebilmiş olması Batı başkentlerinde gizlenmeyen bir memnuniyet de yarattı ama sonuçları bizim için pek taşınabilir değildi.

Sonra, uçak meselesinin halline dair diplomatik bir mektup gönderildi ve ardından Erdoğan-Putin görüşmeleri geldi. Her şey büyük bir tempoyla yoluna girmeye başladı. Daha doğrusu yoluna giriyor göründü. 

***

Rusya, zaten doğalgaz nedeniyle inanılmaz boyutta aleyhimize olan (2016 verilerine göre 15.1 milyar Dolar’a 1.7 milyar Dolar) dış ticarette meyve sebze ithalatının yolunu açacağını aylarca söyledi. Hiç olmazsa bunu bekliyorduk ama yapmadı. Turist göndereceğini söyledi bunu da göstermelik yaptı.

Arada da Şubat ayında El Bab yakınlarında Türk askerlerinin bulunduğu bir bina, Rus savaş uçakları tarafından “yanlışlıkla” vuruldu, üç asker şehit oldu. Bir iki kez de hava sahamızı ihlal ettiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ana kademe, kadın kolları, gençler!.. 25 Mart 2024 | 872 Okunma Şehirlerin seçimi nasıl emeklinin seçimi oldu? 23 Mart 2024 | 548 Okunma İstanbul seçmeni neden inat ediyor! 21 Mart 2024 | 2.197 Okunma Himmete muhtaç 20 milyon insan... 18 Mart 2024 | 633 Okunma “Hâl hatır soracak kadar Kürtçe’nin” faydaları… 16 Mart 2024 | 599 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar