Bir puan not, bin parça gerilim

Moody’s not kırdıktan sonra oluşan sinir bozucu hava ve olayın sınırlarını aşan gerilimi makul ve mantıklı referanslarla değerlendirmek iyi olacak. Baştan söyleyelim, Moody’s zaten 2012 sonuna kadar...

Moody’s not kırdıktan sonra oluşan sinir bozucu hava ve olayın sınırlarını aşan gerilimi makul ve mantıklı referanslarla değerlendirmek iyi olacak. Baştan söyleyelim, Moody’s zaten 2012 sonuna kadar Türkiye’yi bugün indirdiği seviyedeki notta tutuyordu. O tarihten sonra notu artırdı ve artırılmış haliyle bugüne kadar yaklaşık dört yıl yaşadık. 2012’ye kadar bulunduğumuz bugünkü not seviyesiyle ekonomide neler yapıldığını, yatırımların, milli gelir artışının, ihracatın ve büyümenin neredeyse mucizevi sonuçlarını unutmayalım. Yani ne dünyanın sonudur ne de ekonomide felaketin kapısı açılmıştır.

Bununla birlikte kararın olumsuz etkisi olacaktır. Böyle süreçler ekonomide pırıltıyı azaltır ve makro rakamlarda ekonomiyi yerinde saymaya zorlayabilir. Ancak hükümet not kırılma ihtimalini hesaba katmış olmalı ki birkaç haftadır piyasayı canlandıracak, yatırımları artıracak paketler art arda açıklandı. En önemlisi de piyasaların verdiği ilk tepkiler kimsenin koştura koştura krize gitmeye niyeti olmadığını, aşırı temkinli bir sorumlulukla hareket edildiğini gösteriyor. Hükümet yetkililerinin, “Not kararına karşı en iyi cevap daha fazla reform yapmaktır”demesi de bu eğilimi yansıtıyor.

Öte yandan Türkiye bırakın yıkılmayı ya da sarsılmayı bir hamleyle değer kaybettirilecek bir ülke değildir. Moody’s not kırdı diye oturup felaketimizi bekleyecek değiliz.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni anayasa bir vizyon ister ama ortada bundan eser yok 25 Nisan 2024 | 11 Okunma Seçmen Erdoğan’a ‘dost mesajı’ mı verdi, dönüşsüz bir yola mı çıktı? 22 Nisan 2024 | 3.340 Okunma Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 829 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 974 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar