Suriyelilerimiz!

Türkiye’nin artık bir Suriyeliler gerçeği var. Adeta 82. vilayetimizden gelmiş insanlar gibi ülkemizin bütün düzenine yayılmış durumdalar. Kentlerinden merkezinden varoşuna, çarşısından...

Türkiye’nin artık bir Suriyeliler gerçeği var. Adeta 82. vilayetimizden gelmiş insanlar gibi ülkemizin bütün düzenine yayılmış durumdalar. 
Kentlerinden merkezinden varoşuna, çarşısından köprü altlarına kadar neresine gitseniz onlarla karşılaşıyorsunuz. Esmer tenleriyle doğu illerimizden gelen yurttaşlar olduğunu düşünüp “merhaba” dediğimizde ürkerek geri çekiliyorlar. Biraz zorlayıp diyalog kurmak istediğinizde Suriyeli olduklarını anlıyorsunuz. Türkçedeki Arapça kökenli harfleri sıraladığınızda biraz sıcaklaşıyorlar. Gözleriyle sizden bekledikleri her şeyi hissetirmeye çalışıyorlar. Kimileri biraz girişken çıkmış. Ülkenin ekonomisinin zaten yarıdan fazlasının kayıt dışı olmasından cesaret alıp dükkân açmış. Girip, “hayırlı işler” dediğinizde girişkenliğin verdiği öğrenme gücüyle, kırık Türkçe ile karşılık veriyorlar. Dükkânı açmanın öyküsünü pek anlatmak istemiyorlar. Girmişken bir şey al, der gibi yüzünüze bakıyorlar.
Alışveriş merkezlerinde aheste dolaşan aileleri selamlarken, merhaba dediğiniz erkek sizi tanımışsa, hal hatırdan hemen sonra eşini gösterip, “Suriyelidir...Adana’da evlenip buraya geldim” diyebiliyor. Dilenmeyi iş edinmiş Suriyeliler ise işin inceliklerini öğrenmişler. Alışveriş merkezlerinin yan çıkışlarında küçük bir mum yakıp varlıklarını hissetiriyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 208 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 312 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar