Nokta değil, virgül kondu: YPG pürüzüne rağmen ABD ile devam

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Beyaz Saray’a konuk ederken “uzun ve zorlu” geçeceğini söylediği görüşme mutlaka o ilk 20 dakikalık değildi. O baş başa...

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Beyaz Saray’a konuk ederken “uzun ve zorlu” geçeceğini söylediği görüşme mutlaka o ilk 20 dakikalık değildi.

O baş başa görüşmede muhtemelen “tamam değil devam, nokta değil virgül” niyetinde görüşmeler yapıldı. 

Zaten heyetler günlerdir, haftalardır konular üzerinde çalışıyorlardı. Her iki liderin de o ilk görüşme ardından ne söyleyeceği az çok belliydi: ilişki “derinleşerek” sürecek, terörle ortak mücadele edilecek. 

O akışın dışına çıkan belki tek şey, Erdoğan’ın PYD/YPG ile ilişkinin mutabakata uygun olmadığı sözü oldu; tercüman Erdoğan’ın kullandığı “terörist” sözünü kullanmadı sanki ama o dahi Trump’ın yüzünü ekşitmeye yetti. 

Zorlu görüşme yemek yerken yapılacaktı. Yemeğe Erdoğan’dan başka altı Türk yetkili katıldı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Savunma ve Güvenlik baş danışmanı İbrahim Kalın zaten daha geçen hafta oradaydı, muhatapları masanın karşısındaydı.
Erdoğan sağına Akar’ı soluna Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu almıştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da geçtiğimiz hafta Fethullah Gülen ve biraz da Reza Zarrab için ABD’de idi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.588 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar