En yetkili ağızdan Trump’ın Kürt açmazı

Amerikan Washington Post gazetesinde 22 Şubat’ta yayınlanan bir haber-tahlilin başlığı “Neden iki yeni Kürdistan, bir Kürdistan’dan daha iyidir?” başlığını taşıyordu.Cevabın aslında ne bir...

Amerikan Washington Post gazetesinde 22 Şubat’ta yayınlanan bir haber-tahlilin başlığı “Neden iki yeni Kürdistan, bir Kürdistan’dan daha iyidir?” başlığını taşıyordu.
Cevabın aslında ne bir, ne de iki bağımsız Kürt devletinin kurulmasının ABD planlarında olduğu sonucunu yazının sonuna geldiğinizde anlıyorsunuz.
Şöyle bir sorgu var mesela makalede: Birbiriyle uzlaşması mümkün olmayan Kürt grupları IŞİD’in yükselişi bir araya getirmişti. 2014’te Kobani’de ABD desteği ile PKK ve KDP’lilerin IŞİD saldırısını püskürtmesi buna örnekti. Şimdi IŞİD’in gerileme ve çöküş dönemine girmesiyle Kürt gruplar arasındaki çatışma yeniden alevlenecektir.
Buna örnek olarak da PKK/PYD’nin Irak’taki Sincar bölgesi üzerinde kurmak istediği hâkimiyetin aynı zamanda Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) başkanı olan KDP lideri Mesud Barzani’yi ne kadar rahatsız ettiği, Türkiye’yle işbirliğine zorladığı verilebiliyor.
Barzani yarın Türkiye’ye geliyor.
Daha 19 Şubat’ta Münih’te görüştüğü Başbakan Binali Yıldırım ve ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.
Sadece Erdoğan ve Barzani’nin değil, sadece PKK ve PYD şeflerinin, mesela Beşar Esad’ın da, Vladimir Putin’in de gözlediği bir şey var.
O da ABD Başkanı Trump’ın IŞİD ve el-Kaide gibi terör örgütlerine karşı açıklayacağı yeni strateji.
Trump’ın askeri ve diplomatik ekibine bir strateji taslağı hazırlamaları için verdiği 30 gün süre 28 Şubat’ta doluyor.

Mutlaka aynı gün kararını verme zorunluluğu yok ama herkesin gözü bu kararda.
Trump’ın ekibi, yani dışişleri ve savunma bakanları, CIA başkanı ve genelkurmay başkanı haftalardır IŞİD’e karşı mücadele cephesindeki –bildiğimiz kadarıyla İran dışında, bütün aktörlerle görüştüler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.588 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar