Türkiye'den ABD'ye: Gülen, şebekesini toparlıyor, tutuklayın

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ABD'deki temaslarındaki en önemli amacın, hemen iadenin sağlanmasından önce, geçici tutuklama yapılarak Gülen'in "şebekesine...


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ABD'deki temaslarındaki en önemli amacın, hemen iadenin sağlanmasından önce, geçici tutuklama yapılarak Gülen'in "şebekesine ulaşamayacak duruma getirilmesi" olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, hükümetin iade sürecinin zaman alacağını anladığını, ancak “dünyanın dört bir tarafındaki şebekesini” yeniden toparlamaya başlayarak Türkiye’ye “açık ve yakın tehdit oluşturan” Gülen’in ABD’deki imkânlardan yararlanarak şebekesine talimat vermeye devam etmesinin önlenmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş 25 Ekim’deki telefon görüşmemiz sırasında Ankara’nın Gülen dosyası hakkındaki son tutumunu şöyle açıkladı:

“Amerikalılar iadenin bir yargı meselesi olduğunu, siyasi iradeyle yapılamayacağını söylüyorlar. Biz de diyoruz ki, tamam, bunun farkındayız, yargı siyasetten bağımsızdır. Ama sizden bir siyasi niyet beyanı duymak istiyoruz. Türkiye’de darbe girişimine karşı demokrasinin yanında olduğunuzu gösteren bir tutum bekliyoruz.

“İşte bu siyasi beyan, geçici tutuklama olacaktır. Bunun hukuk, zemini de var; 1981 tarihli suçluların iadesi anlaşmasının 10’uncu maddesine göre hakkında tutuklama kararı verilmiş, aranan kişilerin, hukuki süreç devam ederken geçici olarak tutuklanması gerekiyor. Bunun süresi 60 gün, ama gerektiği takdirde uzatılabiliyor.”

HEMEN İADE ETMİYORSANIZ, İZOLE EDİN

“Diyoruz ki, hemen iade etmenizi tercih ederiz, ama edemiyorsanız, o süreç devam ederken tutuklu kalsın, şebekesine ulaşıp talimat veremesin. Bizim açımızdan bunun en somut sonucu, Fethullah Gülen’in bu yolla iade edilemese de izole edilmesi, şebekesinden yalıtılmasıdır. Çünkü 15 Temmuz’dan sonra da, ABD’nin haberleşme imkânlarını kullanarak, Türkiye ve dünyanın dört bir yerindeki şebekesini yeniden toparlamaya başladı. Bu Türkiye için açık ve yakın terör tehdidi demektir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 399 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.586 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.080 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar