Seni pislikten kurtaran herkes dostun değildir

İstihbarat, diplomasi ve idare akademilerinde ders niyetine anlatılan bir fıkra, daha doğrusu bir kıssa vardır.Rusya'nın soğuğunda bir küçük göçmen kuş, güneye göç için kanat...


İstihbarat, diplomasi ve idare akademilerinde ders niyetine anlatılan bir fıkra, daha doğrusu bir kıssa vardır.
Rusya'nın soğuğunda bir küçük göçmen kuş, güneye göç için kanat çırpmaktan bitkin ve yarı donmuş vaziyette düşüp kalmış. Çiftlikte dolaşan bir inek de farkında bile olmadan yerde yatan kuşun üzerine pisliğini bırakmış. Pisliğin sıcaklığı bir süre sonra kuşu kendine getirmiş, neşeyle şakımaya başlamış. Kuşun şarkısı çiftlikteki kedinin de kulağına gelmiş. Sesi takip edip pislik yığınını bulmuş, eşeleyip kuşa ulaşmış ve bir çırpıda afiyetle midesine indirmiş.

Şimdi bu kıssadan çıkartacağımız hisseyi makalenin sonuna bırakacağım müsadenizle. Çünkü bu kıssanın Türkiye ile ABD arasındaki Suriye gerilimiyle benzerliğine dikkat çekmek istiyorum.

ABD uzun süre Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini istedi. Ama ABD Başkanı Barack Obama kendi askerini göndermek, önceki başkan Bush döneminde olduğu gibi cenazeleri karşılamak istemiyordu.

Oysa Türkiye'nin kendi oyun planı vardı. Doğru ya da yanlış olmasını tartışmıyoruz burada, nitekim Başbakan Binali Yıldırım artık yeni bir Suriye siyasetinden söz ediyor. Ama Türkiye'nin oyun planı ile ABD'ninki aynı değildi, öncelikleri farklıydı mesela.

Özellikle 2013 başında sahneye IŞİD diye yeni ve korkunç bir aktörün çıkmasıyla o

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.588 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar