Bir hayal uğruna...

PKK ile PYD’nin “ilişkisini”, dolayısıyla “rojava devrimini” anlamak için, PKK’dan başlayarak KCK’ya, oradan PYD’ye bu yapının işleyiş mantığını ve...

PKK ile PYD’nin “ilişkisini”, dolayısıyla “rojava devrimini” anlamak için, PKK’dan başlayarak KCK’ya, oradan PYD’ye bu yapının işleyiş mantığını ve amacını bilmek gerekiyor.

***

PKK 1978 yılında, klasik komünist illegal bir parti olarak kuruldu.

Bu yapı zaman içinde büyüdü, parti içinden partiler doğdu. Irak’ta Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK), İran’da Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), Suriye’de Demokratik Birlik Partisi (PYD) gibi partiler onun içinden çıktı. Hatta Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi (PAJK) adında bir de eş kadın partisi bile oldu. Bu partilerin hepsinin bağlantılı silahlı güçleri de oldu.

Böylece PKK bir partiler bloku haline geldi. Legal alanda da, en son DBP ve HDP olmak üzere bir yığın siyasi parti kurdu. Hem Avrupa’da, hem de Türkiye, Suriye, Irak ve İran’da sivil toplum kuruluşu adı altında bir yığın dernek ve kurum vücuda getirdi. Belediye başkanlıklarını ele geçirdi, gazeteler yayınladı, televizyon istasyonları kurdu.

***

Bütün dünyada sayıları 250’yi geçen örgütlerden müteşekkil bütün bu devasa yapıyı tek bir şemsiye altında toplamak için Abdullah Öcalan 2005 yılında İmralı’da “Koma Civakén Kurdistan”, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adında bir sistem kurdu. KCK’nın amacı, bütün bu yapılar arasında bir entegrasyon ve koordinasyon oluşturmaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cemaziyelevvelini bilmek! 28 Mayıs 2023 | 801 Okunma Nuri Sesigüzel'in türkü söylediği yıllardı! 24 Mayıs 2023 | 577 Okunma Çehov ile Yakup Kadri ne yapmak istedi? 21 Mayıs 2023 | 826 Okunma Yaşadığım yere bahar yeni geldi! 17 Mayıs 2023 | 599 Okunma "Akıl Defteri"ne düşen hatıralar 14 Mayıs 2023 | 352 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar