'Bireysel'in kararı bağlayıcı değil mi?

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “bireysel dairelerinin” aldığı karar, diğer kararları gibi bağlayıcı değil mi? Yani, Anayasa Mahkemesi’nin “bireysel başvuru” kapsamında verdiği ihlal kararı sadece...

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “bireysel dairelerinin” aldığı karar, diğer kararları gibi bağlayıcı değil mi?

Yani, Anayasa Mahkemesi’nin “bireysel başvuru” kapsamında verdiği ihlal kararı sadece başvuruya konu kişiyi mi bağlar; diğer kişiler ve mahkemeler için de emsal oluşturmaz mı?

Örneğin, AYM Bireysel, yardım sandıklarında toplanan paraların yeniden vergilendirilmesini ihlal olarak kabul etti.

Bir yardım sandığına üye kişinin başvurusu için verilen karar sadece o kişiyi mi, yoksa benzer ihlale uğramış herkesi mi kapsar?

Eğer emsal oluşturmaz ise AYM’nin zaten 2 daireli bireysel başvuru bölümü tıkanır, iş göremez hale gelir.

Nitekim yukarıda sözünü ettiğim yönde yardım sandıkları açısından bir gelişme yaşandı; bir diğer mahkeme kararı emsal görmedi, konu tekrar AYM’nin önüne geldi.

Anlaşılan o ki yakın gelecekte AYM bu konuda önemli bir karara da imza atacak.

Çünkü benzer durum Twitter yasağı sürecinde de yaşandı...

O dönemde idare, yasağı hak ihlali olarak gören “bireysel” kararının başvuruda bulunan 4 kişi için geçerli olacağını, dolayısıyla Twitter kullanımındaki engelin kalkmasını isteyen herkesin ayrı ayrı başvuru yapması gerektiğini ileri sürdü.

Hukukçuların da aralarında bulunduğu geniş kesimden yükselen tepki üzerine idare iddiasından vazgeçmiş ve yasağı toptan kaldırmıştı.

AYM VE AİHM

Bunları sıralamamın nedeni, 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği 25 yıl mahkûmiyet kapsamındaki tutuklama kararı...

AYM Bireysel, konuya daha önce Can Dündar ve Erdem Gül’ün başvurusu çerçevesinde baktı, AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın aralarında bulunduğu heyet, konuyu inceleyip kararını verdi.

Bireysel başvuru çerçevesinde olmakla birlikte genel kurul kararına dönüşen görüşünde AYM, haberin daha önce başka gazetelerde ve sosyal medyada yayınlandığı için devlet suçu olmaktan çıktığına hükmetti.

AİHM’nin 1991’deki The Observer ve Guardian/Birleşik Krallık kararına atıf yaptı. (B.No:13585/88)

AİHM kararına, Avustralya’da yaşayan İngiliz casusunun anılarını yazdığı kitabının ayrıntısı hakkında bilgi veren The Observer ve Guardian gazeteleri hakkında Birleşik Krallık Başsavcılığı’nın dava açması neden oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar