NATO’da olacaklar

Kamuoyuna yansımamıştı... Gelecek hafta Brüksel’de yapılacak liderler zirvesinden nelerin beklendiğine ilişkin görüşme yaparken öğrendim. Aktardıklarına göre, aralarında general seviyesindeki bazı...

Kamuoyuna yansımamıştı... Gelecek hafta Brüksel’de yapılacak liderler zirvesinden nelerin beklendiğine ilişkin görüşme yaparken öğrendim.

Aktardıklarına göre, aralarında general seviyesindeki bazı Türk subayların da bulunduğu kişilerin, NATO’nun önemli merkezlerindeki bilgileri kopyalayıp dijital ortamda dışarı aktardıkları belirlenmiş.

Tespiti de FETÖ operasyonu sonrasında tutuklanan bu kişilerin bilgisayarlarının incelemesi sırasında yapılmış.

ABD’deki bir merkeze, bilgileri dijital ortamda aktardıkları ortaya çıkmış. Hatta bazı kişilerin NATO’da görevli Türk asıllı kişiler hakkında olumsuz imaj yarattıkları, kendilerinden olmayanların uzaklaştırılması için gayret sarf ettikleri de yazışmalarıyla ortaya çıkmış.

İlgili kişiye, “Bilgileri kime yollamışlar?” diye sordum, “ABD’de bir adrese” dedi. Yolladıklarının aynı yapı içindeki kişiler olduğunu belirtti ve “İleride kullanmak üzere depolamış olabilirler” demekle yetindi.

Aktardıklarına bakılırsa bu durum NATO merkezinde ciddi soruna yol açmış...

FÜZE SORUNU NATO

zirvesinde bu konunun gündeme gelmesi beklenmiyor; ancak bir başka alanda sıkıntı yaratacak konularla karşılaşılma olasılığı yüksek.

Bunun başında da Rusya’yla müzakereleri devam eden ve “alım aşamasına gelindiği” belirtilen S-400 füze sistemi var.

Konunun uzmanı, “Türkiye S-400 alırsa ciddi sorunla, daha önce Çin’le benzer süreci yaşarken karşılaştığı durumla yüz yüze gelir” deyip ekledi:

“S-400 tek başına bir füze savunma sistemi değil, çok güçlü menzil, hız ve radar sisteminden oluşuyor. Türkiye’ye verilecek sistemler henüz üretilmedi. Bunların yazılımları yeniden oluşacak ve Rusya ile Suriye’ye dönük tehdit algılaması olmayacak. Bu durumda nereyi hedefleyecek? NATO sistemiyle aynı alanda bulunması da kabul edilemez.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 469 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 105 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 446 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar