Siyasetin yeni dinamikleri

Referandum sonrası ortaya çıkan sonucun, iktidarla birlikte siyasetin tüm aktörlerini etkilemesi kaçınılmazdı. Nitekim ilk adımları da atılmaya başlandı. Tartışması sürüyor olsa da muhtemelen...

Referandum sonrası ortaya çıkan sonucun, iktidarla birlikte siyasetin tüm aktörlerini etkilemesi kaçınılmazdı.

Nitekim ilk adımları da atılmaya başlandı.

Tartışması sürüyor olsa da muhtemelen bugün veya hafta başında YSK’nın kesin sonuçları açıklamasının akabinde ilk etkisi de iktidar partisinde ortaya çıkacak.

AK Parti, dün yansıyan haberlere göre 21 Mayıs’ta olağanüstü kurultaya gitme kararı aldı.

Böylece AK Parti, bugüne kadar dolaylı yürüttüğü genel başkanlık görevini doğrudan sahibine teslim edecek.

Türkiye de görevdeki Cumhurbaşkanı’nın kongre yoluyla yeniden genel başkanlık görevini üstlenmesine ilk kez tanıklık edecek.

Bu da sadece AK Parti’nin değil, bugüne kadar işleyen devlet sisteminin de değişmesi anlamına gelecek.

YENİ DURUM

O nedenle 21 Mayıs, sadece siyaset açısından değil, devlet sisteminin işleyişi açısından da yeni bir durumu karşımıza çıkaracak.

Çünkü ABD veya yarı başkanlığın uygulandığı Fransa’da cumhurbaşkanı seçildiğinde parti lideri ise siyasi görevini bırakıyor, sade üye olarak kalıyor.

Nitekim Mitterrand Mayıs 1981’de cumhurbaşkanı seçildiğinde Sosyalist Parti’nin (PS) birinci genel sekreterliğini, yani liderliğini yürütüyordu.

Seçilince partisindeki üyeliği devam etmek kaydıyla liderliği Lionel Jospin’e devretti.

Bu dönem de Sosyalist Parti’nin adayı Hamon ilk turda varlık gösteremedi, sol görüşten gelen En March (Yürüyüş) Hareketi’nin lideri Emmanuel Macron ilk turu önde tamamladı.

Sosyalist Partili Cumhurbaşkanı Hollande ve SP Lideri Jean-ChristopheCambadélis, ikinci turda Macron’u destekleyeceğini açıkladı.

72 YIL SONRA

Dolayısıyla, 1945’e kadarki tek parti dönemi bir tarafta tutulursa, 21 Mayıs’taki AK Parti Kongresi’nde ilk yaşanacak, Cumhurbaşkanı aynı zamanda parti genel başkanlığı görevini de üstlenecek.

Bu AK Parti teşkilatı açısından da yeni bir durum.

Çünkü bugüne kadar Başbakan aynı zamanda parti genel başkanı idi; 21 Mayıs sonrası ise partinin liderliğini de Cumhurbaşkanı üstlenecek.

Siyasal iktidarın merkezi artık Başbakan değil, Cumhurbaşkanı olacak; Başbakan ise TBMM Grup Başkanı ve icranın bir unsuru olarak eğer seçim olmazsa 2 yıl daha görev yapacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 580 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar