Roj peşmergeleri

Suriye iç savaşının başladığı dönemde Suriye’nin kuzeyinde varlıklarını gösterdiler. IKBY Başkanı Barzani’ye yakınlıkları ile tanınıyorlardı. Zaten bu nedenle de...

Suriye iç savaşının başladığı dönemde Suriye’nin kuzeyinde varlıklarını gösterdiler.

IKBY Başkanı Barzani’ye yakınlıkları ile tanınıyorlardı.

Zaten bu nedenle de Rojava’yı hâkimiyetine geçirmeden önce PYD ile zorlu bir çatışma içine girdiler.

PYD güçleri, o dönem PKK’nın Türkiye’den giden savaşmayı bilen silahlı güçlerinin de desteğiyle Cezire bölgesinden hepsini kovmayı başardı.

Hatta bir süre de karşılıklı adam kaçırma olaylarına tanıklık edildi; sonunda hepsi ailelerini de alıp Irak’a doğru çekilirken, bu duruma öfkelenen Barzani de Rojava ile arasına derin hendekler kazdı.

Kobani çatışmasına desteğini verene kadar da ilişkilerini hep askıda tuttu.

10 BİNLİK GÜÇ

Bununla kalmadı Barzani, bir gün ihtiyaç olacağının altını çizerek Suriye’den gelen bu güçleri yanına alıp eğitti ve bir askeri güç haline dönüştürdü.

Adına da Rojava’dan geldiklerini belirlemek için “Roj peşmergeleri” denildi; sayıları da 10 bin askere ulaştı.

Bölgeyi çok iyi bilen arkadaşım Doç. Dr. Vahap Coşkun, dün sohbet ederken ABD basınına da dayanarak önemli bir bilgiyi paylaştı.

Buna göre Rakka operasyonunda Roj peşmergelerinin de kullanılmasının planlandığını belirtti.

Yazılanlara göre, Roj peşmergelerinin Rakka’nın doğu bölümünü kontrol altına alması planlanmış.

Zaten bir süredir ABD’den yansıyan haberlerde de Rakka’nın çevre kontrolünün PYD’ye bağlı güçler, kent içerisinin de bunların arasından seçilen güçler tarafından kontrol altına alınacağının altı çiziliyordu.

Bir süredir Fırat üzerinden YPG güçleriyle birlikte ABD’nin ağır silah ve mühimmat taşımasından da anlaşılacağı gibi Rakka operasyonunu, adı Suriye Demokratik Güçleri olsa da PYD ile yapacağı açıktı.

Görünen o ki operasyon iki koldan yürüyecek ve Türkiye’nin sunduğu plan şu aşamada geçerliliğini korumayacak.

UZLAŞI FIRSATI

Doç. Dr. Coşkun da Roj peşmergelerinin de operasyona katılacak olmasının Türkiye açısından bir fırsata dönüştürülebileceğine dikkat çekti.

Uzun süredir YPG ile yaşanan gerilimi yumuşatmanın fırsatı haline getirilebileceğinin altını çizip ekledi:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 469 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 105 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 446 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar