Beyaz Hat...

Fırat Kalkanı Harekâtı’nın başlamasından bu yana, Rusya odaklı 3 önemli acı olaya tanıklık edildi. İlk olarak, 24 Kasım’da Rusların kontrolündeki Nayrap Havaalanı’ndan kalkan rejime ait bir...

Fırat Kalkanı Harekâtı’nın başlamasından bu yana, Rusya odaklı 3 önemli acı olaya tanıklık edildi.

İlk olarak, 24 Kasım’da Rusların kontrolündeki Nayrap Havaalanı’ndan kalkan rejime ait bir uçak, hemen öncesinde gözlem yapan bir İHA’nın noktalamasıyla El Bab’ın kuzeybatısında konuşlu Türk birliğinin üzerine varil bombası attı.

3 asker şehit oldu, 10 asker yaralandı.

Benzer olayların bir daha yaşanmaması için Rusya ile Türkiye arasında 12 Ocak’ta imzalanan “harekât güvenliği ve işbirliği” ile ilgili “Mutabakat Muhtırası” gereği “Temas Koordinasyon Hattı” oluşturuldu.

Mutabakata göre, Türkiye bu hattın güneyine inmeyecek, Şam rejimiyle birlikte ona destek veren Rusya, İran da dahil diğer güçler de kuzeye çıkmayacak; böylece tarafların teması engellenecek.

El Bab kuşatılıp Umm El Amad Taltinah’tan Güz İlçesi’ne kadar uzanan alanda Türkiye desteğindeki ÖSO ile rejim güçleri karşı- laşmaya başlayınca küçük de olsa bazı yerlerde çatışmalar oldu.

Ancak Türkiye ve desteğindeki birlikler, El Bab’ı hafta başından bu yana Halep’e bağlayan M4 otobanının altından kuşatırken, “Temas Koordinasyon Hattı”na riayet etti.

El Bab’a dönük hilal hareketinin uçlarını tamamlamak için bazen hattı geçmeye ihtiyaç duyduğunda da “geri çekilmek kaydıyla” diye durumu Rus tarafına bildirerek harekâtını tamamladı.

KOORDİNAT 4 KEZ VERİLDİ

Bölgede, mutabakat hafta başına kadar planlandığı gibi sürdü. Ancak 8 Şubat günü Rusya kontrolündeki bölgeden Türkiye desteğindeki birliklerin üzerine bir roket atılınca karargâhlar harekete geçti.

Arazideki Türk muhabere görev gücü, koordinat vererek “Buralarda dost unsurlar var; bombalanmayacak alanlar” diyerek bölgede konuşlu Rus kara birliklerinin merkezine uyarısını iletti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 580 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar