3 yıllık geçiş maddesi

Merhum Turgut Özal’ın başlattığı “başkanlık sistemi” tartışmasının bir adımı daha bugün tamamlanacak. Bugüne kadar yaşananların ötesinde, sisteme ilişkin bir metin...

Merhum Turgut Özal’ın başlattığı “başkanlık sistemi” tartışmasının bir adımı daha bugün tamamlanacak.

Bugüne kadar yaşananların ötesinde, sisteme ilişkin bir metin ilk kez kamuoyunun önüne konulacak.

Bütün bunlar da çok değil, 2 ay gibi bir sürede oldu, bitti.

Gündeme gelmesi de beklenmedik bir şekilde gerçekleşti, MHP Lideri DevletBahçeli’nin partisinin grup toplantısındaki “Fiili durum sürdürülebilir değil”cümlesi, süreci öngörülmedik bir şekilde başlattı.

AK Parti ile MHP arasında başlayan müzakereler süreci bugün noktalanacak ve adı “cumhurbaşkanlığı” olsa da bütün işlev ve yapısıyla başkanlık sisteminin ilk kez yasal bir önerisi Meclis’e sunulacak.

BAHÇELİ’NİN GEREKÇESİ

Süreci başlatan MHP Lideri Bahçeli ile dün eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin’in cenazesi sırasında Meclis’te karşılaşıp konu üzerinde sohbet etme olanağı buldum.

Gece yapılan görüşmelerde mutabakat sağlandığını, teklifin AK Parti milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulacağını bildirdi.

“Metinde mutabık kaldık, en geç yarın (bugün) sunulur” dedi.

Bu aşamada, “Siz son 4 grup toplantınızda parlamenter sistemden yana olduğunuzu açıkladınız, bundan taviz vermeyeceğinizi bildirdiniz”anımsatmasında bulundum, “Getirilen başkanlık sistemi olmayacak mı?”dedim.

“Yine parlamenter sistemi savunuyoruz” dedi ve getirilen sistemin“başkanlık, cumhurbaşkanlığı” olduğunu belirtip ekledi:

“Yaşanan fiili durum bu noktaya getirdi.”

YENİ DÖNEM

AK Parti ve MHP, tamamı 38 maddeden oluşan, ancak bunun sisteme ilişkin 12 maddesini referanduma götürmeye dayalı müzakere sürecinde ilk aşamada 4 maddede pürüzle karşılaştı.

Bunlar, Cumhurbaşkanı’nın aynı zamanda partisinin genel başkanı olması, Cumhurbaşkanı’nın yasaları veto etmesi halinde Meclis’in yeniden çıkarması için gereken oran, Cumhurbaşkanı’nın yapısal düzenlemelerle ilgili yürütmeyle ilgili kararname çıkarması, Cumhurbaşkanı ve bakanların Yüce Divan’a sevki için gerekli oy oranı...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar