Seçmen etmeni

SANDIK üzerinde hangi etmenin daha güçlü etki yapacağını önceden kestirmek zordur. Çünkü, etki alanları iç içe geçmiş, birbirini tetikleyen faktörlere sahiptir. Ancak seçim propaganda...

SANDIK üzerinde hangi etmenin daha güçlü etki yapacağını önceden kestirmek zordur.

Çünkü, etki alanları iç içe geçmiş, birbirini tetikleyen faktörlere sahiptir.

Ancak seçim propaganda dönemleri ve sandık sonuçları üzerine yapılan akademik çalışmalar bazı etmenlerin sürekliliğini de ortaya koyar.

Örneğin, bir araştırma biyolojik etmenin önemine işaret eder; liderlik vasfı taşıyan yüz hatlarına sahip olan adayların daha fazla oy aldığını ileri sürer.

Savaş dönemlerinde erkeksi ve baskın yüz hatlarına, diğer yıllarda ise çekici yüz hattına sahip olan adayların başarı kazandığını da örneklerle sergiler.

ABD’de 2002 yılında Gregory ile Gallaher’in araştırması ise ses tonunun seçmen üzerindeki etkisini ortaya koyar.

İkili, 1960-2000 yılları arasında 19 ABD Başkanı’nın ses kayıtlarını inceler, düşük ses frekansı olan adayların 8 seçimde başarı kazandığını belirtir.

Sonrasında yapılan araştırmalar, kadınlarla birlikte erkeklerin de düşük ses perdeli erkekleri daha cazip ve güvenilir bulunduğunu gösterir.

Hepsinden daha önemli etkenin medya olduğu da bir gerçektir...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 469 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 105 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 446 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar