Atatürk nasıl asker oldu?

Atatürk’ün annesine yönelik iftiralardan sonra bazı meczuplar hakkında tutuklama kararı verilmesi, bazıları hakkında yakalama kararı alınması güzel gelişmeler ama Gazi’nin annesine atılan çamuru temizleme...

Atatürk’ün annesine yönelik iftiralardan sonra bazı meczuplar hakkında tutuklama kararı verilmesi, bazıları hakkında yakalama kararı alınması güzel gelişmeler ama Gazi’nin annesine atılan çamuru temizleme gayreti de bize düşüyor.
Temizleyelim ki bu konuda araştırma yapanların elinde sağlam belgeler, sağlam bilgiler olsun.
Rıza Nur denilen ruh hastasının Yunan-İngiliz gizli servislerinin talimatıyla hatıratında yer verdiği Zübeyde Hanım’ın mazisindeki iffetsizlik iddialarına Osmanlı'nın o günkü kanunnameleri açısından bakalım.
Osmanlı Devleti'nde elaman alınırken en sıkı takip edilen, en köklü araştırma yapılan kurumlar askeri okullardı. 1845 yılında orta dereceli askeri okullara öğrenci alınırken gerekli şartları düzenleyen kanunnamede şunlar yazılıdır:
“Açılacak okullara sadece hanedan ve asker çocukları alınmayacak, ASLI VE NESLİ BELLİ OLAN halkın çocuklarından da okullara kayıt yapılacaktır. Toplum içinde KÖTÜ TAVIR VE TUTUM İÇİNDE OLANLARIN ÇOCUKLARININ KAYITLARI YAPILMAYACAKTIR.(Işıklar Askeri Lisesi Tarihi, Bursa-1994, sayfa 170)
Mustafa Kemal, Selanik Askeri Rüştiyesi’nde 1893 yılında yani askeri okullara alınacak öğrencilerin aslı ve nesli belli olan, ahlaklı ve iffetli ailelerden olacağını belirleyen kanunnamenin yayınlanmasından 49 yıl sonra kaydoldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.044 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 223 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 280 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 249 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar