Cemaatsel Çalışmak 5

15 Temmuz destanının yıl dönümü arifesinde, birlik beraberliğin önemini anmak, anlamak ve anlatmak daha bir önem arz ediyor. Küresel bir komplo devasa bir kalkışma olan 15 Temmuz darbesini, kardeşlik ruhu ve birlik beraberlikle def...

15 Temmuz destanının yıl dönümü arifesinde, birlik beraberliğin önemini anmak, anlamak ve anlatmak daha bir önem arz ediyor. Küresel bir komplo devasa bir kalkışma olan 15 Temmuz darbesini, kardeşlik ruhu ve birlik beraberlikle def ettik. Bu, alışılagelmiş, memleket yönetimini hedefleyen bir darbeden ziyade, özelde Türkiye, genelde tüm İslam diyarını kuşatıp işgal etme ve dolaylı olarak ele geçirme planıydı. İslam diyarının şu an işgal altındaki bölümlerinde devam eden direnişler, aynı ruh sayesindedir. Cemaat olmak fitnedir yaygarası koparanlar, bizi kelle başı bölmek istemektedir. Bu yaygarayı koparanlar içinde iyi niyetli kimselerin olması, bu gerçeği değiştirmiyor.

Yardımlaşmak cemaat olmanın gereğidir

“…iyilikte ve fenalıktan sakınmakta yardımlaşın, günah işlemek ve aşırı gitmekte yardımlaşmayın. Allah'tan sakının, Allah'ın cezası şiddetlidir.” (Maide 5/2) bu vb. ayetlerin iki yönlü anlaşılması mümkündür. Yani yardımlaşmak için cemaat olmak gerektiği gibi, cemaat olmak için de yardımlaşmak gerekir. Yardımlaşma, birlik beraberlik olmadan cemaat olmaz. Zira cemaat, birlik beraberliğin gereğini kavramış, ümmet ruhunu taşıyan bireylerden oluşur.

Ancak bu kaidenin birinci kuralı çok daha önemlidir. Çünkü cemaat olmak, kolektif akıl, istişare, birlik, beraberlik, işbirliği, güç birliği, görev dağılımı, dirlik, düzen, intizam, plan program, disiplin, takip vs. demektir. Hesap sorma, hesap verme, sorumluluk üstlenme ve daha birçok erdem demektir. Bu da rahmeti ilahiyi celbeder. Güce güç katar ve gücü, kuvveti ve imkânları hesapsız diyebileceğimiz kadar katlar.

Resulullah (sav) ın yardımlaşma ve dayanışma ile ilgili hadisleri, pek çoktur. İşte onlardan bir örnek: “Mü'minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine merhamette ve birbirlerini koruyup yardımlaşmakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.”   (Buharî, Edeb, 27; Müslim, Birr, 66)

Allah (cc) ın yardımı cemaatle beraberdir. Bu birliktelik ne deli samimi, sıkı ve hasbi olursa, Allah (cc) ın yardım ve nusreti de o denli bereketlenir ve artar. Birlikten kuvvet doğar. Boşuna dememişler: “bir elin nesi var, iki elin sesi var.” Resulullah (sav) ın konuyla ilgili bazı hadisleri, mealen ve kısmen şöyledir: "Allah'ın eli cemaatle beraberdir." (Tirmizî, Fiten, 7). "Bereket cemaatle beraberdir. " (İn Meçe, At'ime, 17).

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batı virüsü bulaşan iflah olmaz 03 Eylül 2018 | 5.866 Okunma Oyununuzu Gördük Meydan Okuyoruz 27 Ağustos 2018 | 257 Okunma Bayramlarımız Gelecek Ama… 24 Ağustos 2018 | 3.423 Okunma Paylaşalım, barışalım, kaynaşalım 21 Ağustos 2018 | 2.321 Okunma Zalimler! Kaybedeceksiniz bekleyin… 17 Ağustos 2018 | 2.425 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar