Cemaatsel Çalışmak 3

Ali İmran suresinin daha önce paylaştığımız (103-104) iki ayeti, birlik beraberliği / cemaat olmayı emrediyordu. Cemaat olup ümmet ruhuyla hareket etmediğimiz takdirde, cahiliye dönemindeki gibi, ateşten çukurlara mahkûm...

Ali İmran suresinin daha önce paylaştığımız (103-104) iki ayeti, birlik beraberliği / cemaat olmayı emrediyordu. Cemaat olup ümmet ruhuyla hareket etmediğimiz takdirde, cahiliye dönemindeki gibi, ateşten çukurlara mahkûm olacağımızı ihtar ediyordu. Sonra 2. 3. 4. Kez tekrarla, birlikte iyiliği emretme ve kötülükten sakındırma görevini yüklüyordu. Kurtuluşun böylece mümkün olduğunu vurguluyordu. Şimdi Allah (cc) ın kelamı Kur'an'a bir de genel bakalım.

Kur'an'ı Kerim de neredeyse tüm emir ve yasaklar, çoğul olarak ifade edilir. Bunun çok az istisnası vardır. Çünkü İslam sosyal bir dindir ve tabiatıyla sosyal olan insana gönderilmiştir. İnsan nasıl ki yalnız yaşayamaz, insana gönderilen dini İslam da yalnız yaşanamaz. İşte bu sebeple tüm emir ve yasaklar çoğul kipiyle gönderilmişti. Bazı örnekler:

Bu ayetlerde Kur'an'ın müttekiler, için hidayet kaynağı olduğu anlatılmaktadır. Müttekiler bu ayette, gayba iman edenler, namaz kılanlar ve infakta bulunanlar olarak vasıflandırılıyor. Ancak bu her üç vasıf da çoğul olarak ifade ediliyor.

Görüldüğü üzere burada da toplu halde, birlik beraberlik içerisinde Allah (cc) yolunda savaşmak emrediliyor. Kâfirlerin de bize karşı top yekûn savaştıklarına dikkat çekilerek, düşmana karşı muzaffer olmanın güç birliğiyle mümkün olduğuna dikkat çekilmektedir. Ne ki buna sarahaten ifade eden nice ayetler var. “Kâfir olanlar da birbirlerinin dostları/yardımcılarıdır. Eğer siz onu (bir beraber olmayı) yerine getirmezseniz yeryüzünde bir fitne ve büyük bir fesat olur.” (Enfal 8/73) işte bu ayeti kerime de yüzlerce ayetten sadece bir tanesidir.

Allah (cc) ın sevgisine mazhar olmak, bir ve beraber olmayı gerektirir. Hem de kurşundan dökülmüşçesine birbirimize kenetlenerek… “Doğrusu Allah, kendi uğrunda, kenetlenmiş bir duvar gibi, saf halinde çarpışanları sever.” (Saf 61/4) ayağa kalkmak ve düşmüş olan ümmeti ayağa kaldırmak yine bir ve beraber olmayı gerektirir.

Bura da sadece çoğul olarak vazedilen emirlerden örnek verdik. Yasaklar da aşağı yukarı aynı minvalde hep çoğul nidalarla, “Ey iman edenler!” “Ey insanlar” vb. ifadelerle vazedilir. Kısacası İslam sosyal olan insana gönderilmiş sosyal bir dindir. Yalnız yaşanamaz ve yaşatılamaz. Bu da birlik beraberlik, yani cemaat olmayı gerektirir. Selam… Dua…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batı virüsü bulaşan iflah olmaz 03 Eylül 2018 | 5.866 Okunma Oyununuzu Gördük Meydan Okuyoruz 27 Ağustos 2018 | 257 Okunma Bayramlarımız Gelecek Ama… 24 Ağustos 2018 | 3.423 Okunma Paylaşalım, barışalım, kaynaşalım 21 Ağustos 2018 | 2.321 Okunma Zalimler! Kaybedeceksiniz bekleyin… 17 Ağustos 2018 | 2.425 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar