Masada kalmak önemli

Ülkelerin dış politikada yapmış olduğu manevraları seyredince asimetrik savaşın şifrelerini de yeniden anlamaya başlıyorsunuz. İnişler, çıkışlar ve farklı tercihler müttefik kavramlarını...

Ülkelerin dış politikada yapmış olduğu manevraları seyredince asimetrik savaşın şifrelerini de yeniden anlamaya başlıyorsunuz. İnişler, çıkışlar ve farklı tercihler müttefik kavramlarını ortadan kaldırarak bireysel ülke tercihlerine dönüyor. Yıllardır ortak hareket eden ülkeler bireysel olarak hareket etmeye başlayabiliyor. Ülkeler yıllarca kurmak için uğraştıkları ittifaklardan ayrılmak için sıraya girmiş gözüküyorlar. İttifaklar sorgulanmaya başlıyor ve ülkeler farklı yerlerde farklı pozisyonlar almaya çalışıyor. 

Eksenler kayarken, teknolojik gelişmeler öne çıkarken ve enerji kaynaklarındaki çeşitlilik artarken ülkelerin önem sıraları da değişmeye başlıyor: Önümüzdeki on sene içinde dünya üzerindeki bütün sıralamalar değişecek ve yeni ittifaklar oluşacak. Bu sıralamanın değişimini önceden tahmin edenlerde trene ilk binenler olacak.

***

Şu bir gerçek ki Avrupa kıtası bir veya iki ülke hariç sosyal patlamalar yaşayacak. Uluslararası finans ve sigorta gibi evrensel olarak değişmeyecek sektörleri elinde tutanlar bu değişimden olumsuz etkilenmeyecek. Kimse kendisinden başka bir ülkeyi finanse etmek için çaba sarf etmeyecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Burası Amazon ormanları değil! 28 Haziran 2018 | 3.296 Okunma Burası Amazon ormanları değil! 27 Haziran 2018 | 19 Okunma Kıssadan hisse 25 Haziran 2018 | 4.205 Okunma Bul ve Getir 21 Haziran 2018 | 2.187 Okunma Savulun akıncılar geliyor 18 Haziran 2018 | 3.130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar