Olmayan insanlığa ad bulmaya çalışın

Son yaşanan olaylara bakınca bir kez daha tarihi ne kadar çabuk unuttuğumuzu hatırlıyorum. Hollanda’yı yeniden anlamaya ve teşhis koymaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanlarına yapılan skandal...

Son yaşanan olaylara bakınca bir kez daha tarihi ne kadar çabuk unuttuğumuzu hatırlıyorum. Hollanda’yı yeniden anlamaya ve teşhis koymaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanlarına yapılan skandal ötesi terbiyesizliğe neden bulmaya uğraşıyoruz.

Atalarımızın bu durumlar için o kadar güzel sözleri var ki. Adamı tanımak istiyorsan bir şeyi emanet et derler. Bu adamlara zamanında BM gözetiminde olan Müslümanların hayatları teslim edilmişti. Gelin olanları bir hatırlayalım:

“Yugoslavya’nın düşmesinin ardından, 1992 yılında Sırplar Yugoslav halklarına katliam uygulamaya başlamışlardı. Olaya müdahil olmak isteyen Birleşmiş Milletler 6 bölgeyi güvenli ilan etmişti ve bu bölgelerden biri de Srebrenitsa’ydı. Savaştan önce 24.000 nüfusu olan bu kent mülteciler ve dışardan kente sığınan insanlarla birlikte 60.000 nüfusa ulaşmıştı. Nüfusun artmasıyla bu kent artık hastalıklarla, açlıkla mücadele etmeye çalışan bir toplama kampına dönüşmüştü. Kenttekilerin kendilerini korumak için edindikleri silahlar da Birleşmiş Milletler (BM) güçleri tarafından güvenlik gerekçesiyle toplanmıştı. Sırp devlet Başkanı Radovan Karadziç’in emriyle, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp askerlerinin kente olan tacizleri sıklaşınca kamptaki insanlar silahlarının geri verilmesi için başvuruda bulunmuş; fakat kampın Hollandalı komutanı Thom Karremans bu isteği geri çevirmişti. BM güçleri ise sadece kent üzerinde iki tane F16 uçurarak tepki vermişlerdi. Hollandalı askerler Bosna’daki BM Barış Gücü Komutanı Fransız generalden aldıkları emirle bir gece yarısı kenti boşaltmış ve bulundukları kampı içindeki 25.000 mülteci ile birlikte Sırplara teslim etmişlerdi. Hollandalı komutan tarafından Sırplara satılan (bu olay video kasetle kanıtlanmıştır) kent bir hafta süren katliamla Sırplara yenik düşmüştü.”(alıntı) 

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Burası Amazon ormanları değil! 28 Haziran 2018 | 3.293 Okunma Burası Amazon ormanları değil! 27 Haziran 2018 | 16 Okunma Kıssadan hisse 25 Haziran 2018 | 4.203 Okunma Bul ve Getir 21 Haziran 2018 | 2.183 Okunma Savulun akıncılar geliyor 18 Haziran 2018 | 3.127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar