Suriye sorununun bir başka boyutu: Askeri hizmet veren şirketler

Her ne kadar sorunun kendisiyle, IŞİD ya da PYD gibi türevleriyle karşılaştırıldığında etkisi ve ağırlığı marjinal olsa da, bugün dikkatinizi foreignpolicy.com’da Roa Komar, Christian Borys ve Eric...

Her ne kadar sorunun kendisiyle, IŞİD ya da PYD gibi türevleriyle karşılaştırıldığında etkisi ve ağırlığı marjinal olsa da, bugün dikkatinizi foreignpolicy.com’da Roa Komar, Christian Borys ve Eric Woods’un kaleme aldığı Suriye’deki askeri şirketlere ilişkin kısa yazıya çekmek istedim. Çünkü sahadaki diğer aktörleri az da olsa tanıyoruz, ne yapmak istediklerini biliyor ya da tahmin ediyoruz, ama askeri şirketleri sanıyorum çok iyi bilmiyoruz.

***

Yazarlar başlıklarını belli ki kendi okur kitlelerine hitap etmek için “Cihadın Blackwater’u” olarak koymuşlar. Yazılarını “Malhama Tactical” diye bilinen Özbek ve Kafkas kökenli savaşçıların kurduğu bir şirketin Suriye’de savaşan radikal unsurlara verdiği hizmet üstüne oturmuşlar.

Dediklerine göre 24 yaşında bir Özbek tarafından yönetilen bu “şirket” El Nusra başta olmak üzere, hem Suriye’de hem de dünyanın başka yerlerindeki “müşterilerine” danışmanlık, eğitim ve savaş hizmeti sunuyormuş.

Nerede olduğunu yazmamışlar ama ilanla yeni eleman aradıklarını duyuruyorlarmış, kendilerini “keyifli ve arkadaşça bir takım” olarak tanımlıyorlarmış. Ancak hizmetlerini sadece kendileri gibi düşünen gruplara sunuyorlarmış. Tabii ki para karşılığında. Onların diğerlerinden farkı davaları için ölmeyi değil aynı zamanda para kazanmayı da göze almış olmaları.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ ancak fare doğurdu... 27 Mart 2024 | 14 Okunma Moskova saldırısının ardından… 24 Mart 2024 | 426 Okunma Netanyahu’yu kimse durduramayacaksa... 20 Mart 2024 | 175 Okunma Silah ticareti sadece ticaret mi? 17 Mart 2024 | 91 Okunma Yeni bir döneme doğru... 13 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar